startsida < Att kunna < tillverkningsindustri
 
 
Tillverkningsindustri

 
  Att kunna
Att kunna
   
  Innehåll
expowera 

Tillverkningsindustri

Tillverkningsindustri, förädlingsindustri, de typer av industri som omvandlar råvaror till produkter. Dit hör bland annat verkstadsindustri och processindustri.

Verkstadsindustri
Verkstadsindustri är en typ av tillverkningsindustri som förädlar råvaror, framför allt metall, trä och plast, till färdiga produkter, men även till halvfabrikat. Exempel är maskintillverkning, fordonsindustri och varvsindustri.

Mycket traditionella exempel för Sverige, är knivtillverkningen i Eskilstuna och Dalarna, och köksredskap. Ett alltid återkommande exempel är skiftnyckeln, andra bra exempel är plastbåtar, symaskiner, dammsugare och diskbänkar i rostfritt.

Textilindustri
En stor industri i Sverige in på 1960-talet. Nu har textilindustrin till största delen flyttat till länder som Indien och Kina med flera.

Textilindustrin använde sig ibland av sömmerskor, som sydde i hemmet. Se Algots och Borås för bra och intressanta exempel.

Processindustri
Processindustri är en form av automatiserad tillverkningsindustri med flera olika tillverkningsmoment.

Traditionella exempel för Sverige på processindustri, är pappersindustri, petrokemisk industri samt järnverk och stålverk.

Småskalig tillverkning i hemmet
Vanligt förekommande på många håll i landet in på 1960-talet. Ståltråd och tunn plåt var populära material.

Inte minst i Gnosjö, i Småland, var småskalig tillverkning vanlig, några exempel på produkterna är fiskeredskap och köksredskap. Se även Gnosjöandan.

Läs mer om:
industri
tillverkningsindustri
byggindustri
tjänstesamhälle
tjänsteproduktion
tjänsteföretag

Denna artikel omfattas av Creative Commons Erkännande-Dela Lika-licens;

Den använder sig av material från Wikipedia.


 
 

Sök på expowera:

Anpassad sökning
Upp
  © expowera