Arbetsgivaravgifter och skatteavdrag

När du betalar ut lön och ersättning så är du som arbetsgivare skyldig att redovisa och betala in arbetsgivaravgifter och avdragen skatt till Skatteverket. Detta redovisas i en arbetsgivardeklaration och betalas till Skatteverket.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Underlag för arbetsgivaravgifter

Du ska betala arbetsgivaravgifter på bruttolönen som den anställda fått för utfört arbete och på förmånsvärden. Arbetsgivaravgiftens procentsats kan variera beroende på den anställdes födelseår. Det finns också särskilda bestämmelser om avdrag från arbetsgivaravgifter.

Arbetsgivaravgifter
Den svenska socialförsäkringen finansieras främst av socialavgifter. Med socialavgifter menas bland annat arbetsgivar­avgifter som du som arbetsgivare betalar för dina anställda eller andra arbetstagare som fått ersättning för arbete i Sverige. Full arbetsgivaravgift är 31,42 procent av den bruttolön och förmånsvärden du betalar ut.
 

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Underlag för skatteavdrag

Du ska dra av skatt på bruttolönen som den anställda får för utfört arbete inklusive förmånsvärden. Skatteavdraget utgör en preliminär inkomstskatt som du betalar in till Skatteverket för din anställda. Du har också skyldighet att dra skatt på pension, ränta och utdelning.

Så tar du reda på vilket skatteavdrag som gäller
Beroende på om du ska betala ut ersättning för tillfälligt arbete eller som huvudsaklig inkomst gäller olika regler. Skatteavdraget görs på något av följande sätt:

  • enligt skattetabellen, om ersättningen är en huvudsaklig inkomst för mottagaren,
  • med 30 procent, om ersättningen är en sidoinkomst för mottagaren
  • enligt ett särskilt beslut från Skatteverket.

Det är betalningsmottagaren (till exempel en anställd) som ska tillhandahålla sin A-skattsedel som visar vilken skattetabell du ska utgå ifrån och om det finns ett särskilt beslut om skatteavdrag från Skatteverket. Tänk på att den siffra som anges indikerar vilken skattetabell som gäller, inte den procentsats som du ska göra skatteavdrag på. Skattetabell 32 innebär alltså att du hittar rätt skatteavdrag i tabell 32, inte att du ska göra ett skatteavdrag på 32 procent.
 

Tillfälligt sänkt arbetsgivaravgift för enmansföretag som anställer sin första medarbetare

En tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifterna (växa-stöd) gäller för enmansföretag som anställer sin första medarbetare. Den tillfälliga sänkningen infördes den 1 januari 2017 för enskild näringsidkare och utvidgas den 1 januari 2018 till att omfatta även aktiebolag och handelsbolag. Lagen är tillfällig och gäller till utgången av 2021.

En enskild näringsidkare som tidigare inte har betalat ut avgiftspliktig ersättning och som betalar ut ersättning efter den 31 mars 2016 räknas som ett enmansföretag. Om verksamheten bedrivs som ett enkelt bolag kan reglerna om växa-stöd inte tillämpas.

Som enmansföretag räknas också ett aktiebolag som inte har någon anställd eller endast en anställd som också är delägare samt handelsbolag utan anställda och med högst två delägare. För att få rätt till växa-stöd ska ersättningen till den första medarbetaren ha betalats ut efter den 31 mars 2017. Om den anställda är delägare eller företagsledare eller närstående till en sådan person har företaget inte rätt till växa-stöd.

Reglerna innebär att enmansföretag som anställer en person bara ska betala ålderspensionsavgift (10,21 procent) enligt socialavgiftsla­gen på den ersättning som betalas till den först anställda medarbetaren.

För att uppfylla kraven för stödet ska anställning pågå i minst tre månader och arbetstiden ska vara på minst 20 timmar per vecka. Nedsättningen gäller bara den del av lönen som inte överstiger 25 000 kronor per månad. Stödet kan medges under högst tolv månader.

I de fall som nedsättning av arbetsgivaravgifterna görs enligt reglerna för växa-stöd får ersättningen inte samtidigt ingå i underlaget för det särskilda avdraget enligt reglerna om regionalt stöd.

Lönesummor upp till 300 000 kronor per mottagare

Nedsättningen för det så kallade växa-stödet omfattar bara lönesummor upp till 300 000 kronor (25 000 kronor *12 mån). Det innebär en maximal nedsättning av arbetsgivaravgifter med 63 630 kronor för ett helt år om månadslönen är 25 000 kronor under ett helt år ( (31,42%-10,21%)*25 000 kronor *12 mån).

Den här nedsättningen av arbetsgivaravgifterna är ett så kallat de minimis-stöd enligt EU-rätten (stöd av mindre betydelse). Detta innebär att nedsättning av arbetsgivaravgifterna endast får göras om stöden uppfyller villkoren för att vara stöd av mindre betydelse.
 

Källa: Skatteverket 2018

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar