Hur ska jag betala?

Det finns olika sätt att betala på Internet. Kolla upp vad de olika sätten innebär och välj ett betalningssätt som du känner dig trygg med.

När du handlar på Internet finns det inte ett betalningssätt som är bättre än de andra. Däremot har olika betalningssätt olika för- och nackdelar och du måste själv välja ett sätt som passar för dig. En betalning behöver vara säker på två sätt: dels ska pengarna komma fram till mottagaren, dels ska mottagaren skicka dig varan du betalar för.

Alla e-handelsplatser erbjuder inte alla olika betalningslösningar. Var extra försiktig om du bara kan betala i förskott. Här följer information om de vanligaste betalningsätten.

Kortbetalning

På många e-handelsplatser kan du betala med ditt konto- eller kreditkort genom att ange kortnumret direkt på webbplatsen. Om du litar på företaget du handlar av kan det vara en enkel och säker metod. Se till att webbplatsen är krypterad så att informationen inte kan läsas av tredje part. Du ser att sidan är krypterad genom att webbadressen inleds med ”https” i stället för ”http”. Om det finns ett hänglås i kanten av webbläsaren visar det också att e-handelsföretaget kan identifieras.

Om du har handlat med kreditkort och blivit lurad kan du få hjälp av kreditföretaget med att få tillbaka dina pengar. Om du har handlat med kontokort har du inte samma möjlighet.

Kontrollera gärna ditt kontoutdrag efter att du har betalat för att se att rätt belopp har dragits. Lämna aldrig ut ditt kortnummer på en okrypterad sida eller i ett e-postmeddelande.

Fakturabetalning

Att betala mot faktura är i många fall den säkraste betalningslösningen. Då får du varan och kan kontrollera den innan du betalar. Om du betalar innan du har fått varan förlorar du ditt bästa påtryckningsmedel mot företaget, att hålla inne betalningen om varan inte kommer i tid.

Det är dock många e-handelföretag som inte erbjuder faktura som betalningsmetod. Om du vill handla från ett annat land än Sverige har du nästan aldrig möjlighet att betala mot faktura. Med andra ord har du färre platser att handla från om du vill använda denna betalningslösning.

Direktbetalning

Vissa banker erbjuder sina kunder att betala genom att pengarna dras direkt från ditt bankkonto. Metoden kan bara användas om säljaren har ett företagskonto i samma bank som du har. Eftersom du betalar genom att logga in på din Internetbank är det ett säkert betalningssätt. Du behöver inte heller ge företaget ditt kortnummer.

Postförskott

Du får en avi i posten eller som ett SMS som du går med till Postens utlämningsställe där du betalar varan. Du kan inte kontrollera varan innan du betalar den.

Betalningsförmedling/Escrow

Du kan göra din betalning via en tredje part, en betalningsförmedling. Detta kallas även för escrowbolag. Då skickar du dina pengar till betalningsförmedlaren i stället för till säljaren. När du har fått din vara och godkänt den ger betalningsförmedlaren i sin tur pengarna vidare till säljaren.

Metoden kan vara ett alternativ till exempel när du har handlat på en auktionssajt och vill vara säker på att varan kommer att skickas till dig. Men kom ihåg att det finns falska betalningsförmedlare, så se till att kontrollera att bolaget är seriöst.

Källa: Konsumentverket, Mars 2012