Hyra ut bostad

Anledningarna till att hyra ut sin bostad kan vara många. För den som ska testa ett samboende eller ska iväg på en längre resa kan det vara det bästa alternativet, men många upplever det som osäkert och direkt skrämmande. För att skapa en större säkerhet vid uthyrning är det viktigt att skriva ett utförligt kontrakt...
Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Anledningarna till att hyra ut sin bostad kan vara många. För den som ska testa ett samboende eller ska iväg på en längre resa kan det vara det bästa alternativet, men många upplever det som osäkert och direkt skrämmande. För att skapa en större säkerhet vid uthyrning är det viktigt att skriva ett utförligt kontrakt samt hyra ut till en person du har förtroende för.

Reglerna för uthyrning skiljer sig åt beroende på bostad

Det finns många typer av bostadsformer som bostadsrätter, hyresrätter, hus med mera. För att få hyra ut en bostad gäller det att ha koll på vilka regler som gäller för just din bostadsform. Generellt sett är det svårast att hyra ut en hyresrätt i andra hand, eftersom du då är beroende av din hyresvärd. Eftersom du inte äger lägenheten är det istället hyresvärden som beslutar om andrahandsuthyrning och denna måste godkänna din uthyrning. Vid uthyrning av en bostadsrätt måste du ta hänsyn till bostadsrättsföreningen. Detta eftersom du bara äger en del av bostaden och därför behöver deras godkännande för att någon annan ska få hyra din bostad. Att hyra ut en villa i andra hand är oftast enklare än att hyra ut en bostadsrätt eller en hyresrätt. Dock tar du som ägare en större risk i och med uthyrningen. Eftersom ett hus ofta har ett mycket högt värde och att mer slitage kan uppstå så gäller det att ha ett kontrakt som innefattar alla de regler och riktlinjer du vill att hyresgästen ska uppfylla. För att läsa mer om vilka specifika regler som gäller vid uthyrning av din bostad du se Boupplysningens stora guide om att hyra ut bostäder. Där finner du praktiska tips såväl som alla de regler och krav som gäller vid uthyrning av en bostad.

Kontrakt mycket viktigt vid uthyrning

Andrahandsuthyrning regleras av det kontrakt som upprättas mellan dig och den som hyr. Av denna anledning är det klokt att använda sig av ett kontrakt som innefattar de punkter som du anser vara viktiga. Ett vanligt förekommande sätt att göra detta på är att använda sig av ett standardkontrakt som man sedan kan göra eventuella tillägg på. Allt går inte att avtala om direkt i kontraktet, utan är inskrivet i Sveriges lagstiftning. Några av de regler som gäller vid andrahandsuthyrning är nämligen sådana att de inte kan avtalas bort. Exempelvis gäller reglerna om hyresavtal och hyrestid om avtalet har sämre villkor för hyresgästen. Ytterligare en viktig sak att tänka på vid andrahandsuthyrning är att kontraktet ska vara tydligt för att inte riskera att förlora en rättsprocess efter uthyrningen.

Vad du får ta för hyra varierar kraftigt

Skälig hyra, det vill säga vilken hyra som är rimlig vid uthyrning av just din bostad varierar med priset på bostaden samt vilken bostadsform det gäller. Hyr du exempelvis ut en hyresrätt i andra hand är det hårt reglerat vilken hyra du får ta av hyresgästen. Utöver din egen hyra får du nämligen bara göra ett par påslag för exempelvis slitage av inredning. Hyr du ut ett hus eller liknande måste du fortfarande ta ut en skälig hyra. Skillnaden är att det kan vara betydligt svårare att avgöra exakt vad som är en skälig hyra, eftersom det tillkommer kapitalkostnader och liknande. Oavsett vilken typ av bostad du ska hyra ut är det viktigt att du tar en skälig hyra. Tar du en hyra som är betydligt högre än vad som är skäligt riskerar du att bli återbetalningsskyldig efter uthyrningen, något som kan bli mycket problematiskt.

Uthyrningen ska beskattas

All form av uthyrning som utgör en inkomst ska beskattas. Hyresintäkter beskattas generellt som inkomster av kapital och generellt skattar du 30 procent av den inkomst som uthyrningen utgör. Eftersom skatteregler varierar kraftigt beroende på person och vilken form av uthyrning det gäller är det alltid klokt att kontakta Skatteverket vid uthyrning. Då kan du redan innan du hyr ut klargöra vilka skatteregler som gäller för dig och undvika misstag.

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar