Artikeln från https://matkasse.net

Din matkostnad är en av de största kostnaderna som du bör budgetera för, och det är just därför exempelvis en billig och nyttig matkasse kan vara bra. Många snålar med att köpa mat för att just spara pengar, och de snålar framför allt på att köpa bra mat. Ditt välbefinnande och hälsa bör alltid komma i första hand, och det inkluderar att kunna äta hälsosamt och tillräckliga måltider. Här kommer fem enkla tips som sparar dig både pengar och tid!
 

1 Kontrollera regelbundet vilken mat du har hemma

Det bästa sättet att spara pengar på mat är att basera dina måltider kring vad du redan har. Det kan hjälpa dig att spendera mindre på matshopping, eftersom du bara köper de produkter som du behöver. Ta del av de konserver du har, liksom alla torkade livsmedel som ris och pasta. Det hjälper också att veta vad kryddor och såser du redan har. En annan bra metod för att inte köpa för mycket mat är att beställa en matkasse, där beräknas den mängd mat du behöver och du betalar där med inte för mycket!
 

2 Laga allt från grunden - gör maten billigare

Har du ibland stuckit iväg till snabbköpet för att i en nödsituation köpa något av halvfabrikat? Det finns flera stora fördelar för att lära sig att laga mat från scratch och med det spara pengar. Inte bara är det ofta billigare att laga dina måltider själv, du får också större portioner för mindre pengar. Ge det ett försök. Du kan överraska dig själv med dina kulinariska kunskaper!
 

3 Minska din köttkonsumtion

Massor av människor minskar hur mycket kött de äter på grund av hälso- och miljömässiga fördelar, men det är en bra idé för plånboken också. Populära kött som kycklingbröst och mager färs kan vara dyrt, så det finns stora besparingar att göra genom att åtminstone ha en 'kött fri måndag’ exempelvis. Här är några tips för att komma igång:

 • Ersätta färsen i bolognese eller chili con carne med fryst veggie köttfärs eller lök och paprika
 • Gör stek med massor av grönsaker i stället för kyckling
 • Prova matlagning curryrätter med hjälp av fyllpulserna som linser, eller med användning av potatis istället för kött 

Ett 500g paket köttfärs kan vara så mycket som 80 kr hos snabbköpet, men några potatis och en påse med linser kan vara halva priset.
 

4 Gör en måltidsplan

Att planera varje måltid låter ibland lite jobbigt, men det behöver bara ta max 15 minuters jobb en gång i veckan, och det har visat sig spara pengar. Gör så här:

 • Bestäm vilka måltider du vill laga
 • Gör en lista över de ingredienser som du behöver
 • Kontrollera vad du redan har hemma
 • Handla ingredienser du behöver
 • Laga storkok
 • Håll dig till planen
    

5 Prova en billig och nyttig matkasse

Börja med att kontrollera om det finns några kuponger eller erbjudanden för en billig och nyttig matkasse på nätet. Med detta sparar du tid och pengar samt slipper tänka på vilka rätter du ska laga. idag finns det många olika leverantörer att välja på och priserna är relativt låga, dessutom får du mat hemkörd till din dörr!

Simon N