Nätauktioner
Vilken typ av auktion det är och vem du handlar av har stor betydelse för dina rättigheter. Det är alltid viktigt att vara påläst innan du börjar buda eftersom alla bud du lägger är bindande.
Olika typer av auktioner:
Traditionell auktion
Vid en traditionell auktion finns det ett utropspris. Det är ett pris som någon måste buda för att säljaren ska sälja varan. Den som har lagt det högsta priset vid auktionens slut får köpa varan.
Öresauktion
Vid en så kallad öresauktion kan du inte själv välja hur högt bud du vill lägga på en vara. I stället höjs priset med en bestämd summa för varje nytt bud. Det kan till exempel vara tio öre eller en krona. Till skillnad från en traditionell auktion kostar det pengar att lägga ett bud. Du får alltså betala även om ditt bud inte vinner budgivningen. Som konsument har du inte samma möjligheter att påverka budgivningen som vid en traditionell auktion och buden är oftast många fler i varje budgivning. Om inget nytt bud kommer in under en viss tid, till exempel två minuter, vinner det senaste budet och personen som la budet får köpa varan.
Lägsta bud-auktion
Vid en så kallad lägsta bud-auktion är det inte personen som lägger högst bud som får köpa varan. I stället är det den som lägger det lägsta unika budet i auktionen som vinner budgivningen. Varje bud du lägger kostar pengar. Eftersom slumpen har stor betydelse för vem som vinner auktionen har Lotteriinspektionen bedömt att lägsta bud-auktioner är lotterier.
Handla från företag
Om du köper en vara på nätauktion av ett företag gäller samma regler som vid annan e-handel. Det innebär bland annat att du har 14 dagars ångerrätt enligt distans- och hemförsäljningslagen. Ångerrätten gäller dock inte om det går att närvara vid auktionen. Den måste helt och hållet vara på nätet. Auktionsföretag kan ibland gardera sig med att varorna säljs i befintligt skick. Men en vara är fortfarande felaktig om den är i sämre skick än vad du har kunnat förutsätta utifrån varans utropspris. Konsumentköplagens regler gäller i fråga om reklamationsrätt och annat.
Handla från privatperson
Flera nätauktionssidor ger privatpersoner möjlighet att sälja varor på auktion. Om du lägger ett bud på en vara är det alltså inte webbplatsen du köper av utan en annan privatperson. När du handlar av en privatperson har du inget extra konsumentskydd utan då är det i stället köplagens regler som gäller. Det betyder bland annat att du inte har ångerrätt och att din reklamationsrätt gäller i 2 år i stället för 3. Du kan bara reklamera fel som fanns på varan när du köpte den. Om du och säljaren kommer i en tvist kan du inte heller vända dig till Allmänna reklamationsnämnden. ARN hanterar bara tvister mellan privatpersoner och företag. I stället får du vända dig till tingsrätten.
Bra att tänka på
Olika webbplatser har olika betalningslösningar. Konsumentverket rekommen-derar att du undviker förskottsbetalning när du handlar på nätet om det är möjligt. Som köpare förlorar du annars möjligheten att vänta med betalningen om leveransen skulle bli sen.
Ibland går det även att använda sig av ett betalningssystem där du skickar in pengarna till en betalningsförmedlare. Pengarna skickas då till säljaren först när du har godkänt varan.
Oavsett vilket betalningssätt du använder bör du aldrig lämna ut numren till ditt bankkonto eller konto-/kreditkort.
Källa: Konsumentverket, Mars 2012