Vid en gruppförsäkring har en gruppföreträdare, till exempel din arbetsgivare, fackförbund eller en idrottsklubb, kommit överens om ett gruppavtal om försäkring med försäkringsbolaget. Du kan tillhöra gruppen till exempel genom att vara anställd hos en viss arbetsgivare, tillhöra ett fackförbund eller vara medlem i en förening.
Gruppförsäkringar kan både vara obligatoriska och frivilliga.
Obligatorisk försäkring
De obligatoriska försäkringarna får gruppmedlemmen med automatik genom medlemskapet. Dessa försäkringar betalas via medlemsavgiften.
Frivillig försäkring
De frivilliga försäkringarna kan medlemmen själv välja att teckna och betala premie för. Vilket försäkringsskydd som erbjuds styrs av gruppavtalet. Övriga i familjen kan ofta medförsäkras.
Fortsättningsförsäkring
Din gruppförsäkring sägs upp när du inte längre är med i gruppen. Du har rätt att teckna en fortsättningsförsäkring inom tre månader. Den ska ha samma innehåll som gruppförsäkringen, men kan ha ett annat pris.
Fördelar och nackdelar
En fördel med gruppförsäkring är att priset ofta är lågt och att gruppföreträdaren har förhandlat fram en lösning som passar gruppens behov. En nackdel är att du är bunden av vad gruppföreträdaren och försäkringsbolaget har kommit överens om, även om det inte passar dina behov.
Källa: Konsumenternas vägledning om bank och försäkring, Mars 2012