Kvitto

Du har alltid rätt att få ett kvitto när du handlar. Kvittot är ditt bevis på vad du har köpt, när du har köpt det och för vilket pris. Genom att spara kvitto blir det lättare för dig att använda dina konsumenträttigheter.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Rätt att få kvitto

När du köper något på plats i en butik ska säljaren erbjuda dig kvitto. Det framgår av lagen om kassaregister. Bestämmelserna i lagen gäller kontant betalning, det vill säga när du betalar med kontokort eller med sedlar och mynt. På kvittot måste viss information finnas med, till exempel

  • datum och klockslag
  • artikelnamn
  • antalet varor eller tjänster som sålts
  • pris
  • moms
  • företagets namn och organisationsnummer
  • butikens adress

Varför spara kvitto?

Om du vill klaga på en vara eller använda garanti, öppet köp eller bytesrätt du fått av en butik måste du kunna bevisa att du har köpt en viss vara i butiken, när du har köpt den och till vilket pris. Ett kvitto är ett enkelt sätt för dig att bevisa detta. Men du är inte tvungen att ha kvar kvittot för att använda dina rättigheter. Kan du bevisa ditt köp på något annat sätt går det också bra. Det kan till exempel vara med ett kontoutdrag eller en kontokortsslip.

Hur länge måste man spara kvitton?

Det är väldigt olika för olika varor och tjänster.

Konsumentköp – tre år
För vanliga varor är det en bra idé att spara kvittona i tre år. Så lång tid har du enligt konsumentköplagen på dig att reklamera om det är något fel på det du har köpt. Har du till exempel köpt en kamera som slutar att fungera inom tre år, är det bra om du har kvittot kvar när du vill reklamera felet. Annars är det svårt att bevisa att du köpt kameran i en viss affär.

Det finns flera skäl till att spara kvitton i minst tre år. Om en näringsidkare som du köpt något av, eller som har utfört en tjänst åt dig, till exempel kräver dig på betalning inom tre år efter köpet eller efter det att arbetet utfördes, måste du kunna bevisa att du har betalat. Men efter tre år preskriberas fordran, och du behöver inte betala.

Vid större eller viktigare köp kan det vara en bra idé att begära åldersbeständiga kvitton eller göra en kopia. Det är inte så ovanligt att texten på vanliga kvitton bleknar bort.

Har du inte kvar kvittot kan du använda ett kontoutdrag där det framgår var du handlat för att bevisa att du köpt varan.

Betalda lån – tio år
Kvitton på betalningar av lån ska sparas i hela tio år. Så lång är nämligen preskriptionstiden på banklån och andra så kallade löpande skuldebrev.

Huskvitton – alltid
Om du äger ett hus och har betalt reparationer på det, bör du spara kvitton så länge du bor kvar i huset. Detta för att du ska kunna bevisa vilka reparationskostnader du har haft när du till exempel säljer huset, eftersom det påverkar reavinstbeskattningen.

Skatteavdrag – sex år
Kvitton som du grundar dina skatteavdrag i deklarationen på, som inköp av facklitteratur, kontorsmaterial och liknande, bör du spara i sex år. Skattemyndigheten kan nämligen kräva att få se sådana kvitton sex år efter att du lämnat in deklarationen.

Räkningar på nätet och kontokortsbetalningar
När du betalar räkningar över nätet, får du inga kvitton. Då är det bra att skriva ut betalningsordern, sammanställningen över betalda räkningar, eller kontoutdraget, och spara den. När du gör viktigare betalningar med kontokort kan det också vara bra att spara kontoutdragen som visar att betalningen har gjorts. Spara utskrifter och kontoutdrag lika länge som andra kvitton.

Källa: Konsumentverket 2011-12-05

 

Lämna en kommentar