Undersökningsplikt av bostadsrätt

För att vara säker på att du köper en bostadsrätt som är i ett bra skick och för att du ska få valuta för pengarna är det viktigt att besiktiga bostaden innan du gör affär.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Undersökningsplikt av bostadsrätt

När du köper bostadsrätt har du en stor undersökningsplikt. De lagar som styr bostadsrättsköp är köplagen och bostadsrättslagen. Det är viktigt att du undersöker bostadsrätten noga eftersom du inte kan få ersättning av säljaren i efterhand för saker som du skulle ha hittat om du undersökt bostadsrätten noga innan du köpte den. Som privatperson kan det vara svårt att göra besiktningen, därför kan du anlita en besiktningsman till hjälp.

Se över hela huset
Vid en besiktning av en bostadsrätt ska du se över hela bostadens skick. Du bör själv titta igenom bostaden och testa så att saker och ting fungerar som de ska. Skruva på kranar, spola i toaletten, titta under mattor och bakom tavlor med mera. Om säljaren renoverat badrummet är det bra att ta reda på om det är gjort av en hantverkare eller säljaren själv. Om säljaren renoverat själv – försäkra dig om att fuktspärrarna är ordentligt gjorda.

Om du tittar på en lägenhet; titta också på om gemensamma utrymmen som källare, vind och tvättstuga ser välskött ut.

Kontakta förening och styrelse
Om du kommer fram till att bostadsrätten är något för dig är det dags att kolla upp föreningen också. Prata gärna med grannar och se om de verkar trivas. Gå igenom årsredovisningen och se om ekonomin är stabil i föreningen, eftersom det påverkar månadsavgiften.

Fråga styrelsen om vad som är på gång i föreningen. Stora renoveringar eller upprustningar kan påverka månadskostnaden. Även om badrummet skulle vara renoverat i den lägenhet du är intresserad av kan ett stambyte vara planerat i föreningen, och då brukar alla badrum renoveras. Det är inte roligt att dels ha betalat ett högre pris för bostadsrätten för att den var nyrenoverad och sedan se att det rivs ut och görs om med en höjd månadsavgift som följd.

Besiktning av föreningen
Observera att den besiktning som många bostadsrättsföreningar gör i samband med att lägenheter byter innehavare enbart är till för föreningens egen skull, inte för köparens. Föreningen vill nämligen hålla koll på att medlemmarna verkligen sköter sitt underhållsansvar.

Lägenhetsförteckning
När du har bestämt dig för att köpa ska du be säljaren om en kopia på lägenhetsförteckningen. Där kan du se om bostadsrätten är pantsatt, det vill säga att en tidigare bostadsrättshavare tagit lån och använt bostadsrätten som säkerhet. Säljaren ska lösa lånen innan köparen tillträder bostadsrätten. Men om det inte skulle ske, och långivaren skulle kräva ut sin pant, kan du som ny bostadsrättshavare tvingas betala för att få behålla bostadsrätten.

Källa: Konsumentverket 2011-12-07

Lämna en kommentar