Typiska personlighetsdrag hos framgångsrika entreprenörer

Finns det personlighetsdrag som är vanliga bland framgångsrika entreprenörer? Många studier har genomförts på detta ämne och nedan följer de återkommande personlighetsdragen i dessa studier.


 

Passionerad

Entreprenörer drivs inte av pengar. Visst har många entreprenörer tjänat hiskeliga summor pengar men de flesta spenderar sanslösa mängder arbetstimmar för låg eller ingen lön. När man gör det man älskar är ett 12 timmars arbetspass knappt ansträngande jämfört med att göra något i 12 timmar enbart för att tjäna pengar. Så om du inte känner den där starka nästan okontrollerbara känslan av  upprymdhet när du jobbar med dina entreprenöriska projekt saknar du en av de viktigaste ingredienserna för framgång.
 

Risktagare

Att starta ett företag är riskabelt. Entreprenörer investerar ofta sina egna besparingar när de startar upp en verksamhet. Men framgångsrika entreprenörer förstår de måste ta risker för att nå sina mål. Men vårdslöshet och att ta en kalkylerad risk är inte samma sak vilket Robert Kiyosaki underströk när han sa ”everyone can see the risk, an entrepreneur can see the reward”. Och man behöver inte leta länge för att hitta exempel på detta; Jeff Bezoz lämnade en lyckad karriär i finansbranschen för att öppna en e-shop, Steve Jobs hoppade av skolan för att bygga datorer i sina föräldrars garage och Mark Zuckerberg fokuserade på att bygga Facebook istället för plugga inför sina prov på Harvard.
 

Flexibel

Fråga vilken entreprenör som helt och med största sannolikhet kommer hen säga att affärsidén/planen är märkbart annorlunda från den ursprungliga affärsidén/planen. Förändringar och nya utmaningar uppstår hela tiden och som entreprenör måste du vara beredd på och villig att anpassa dig till dessa. Det var länge sedan affärs och marknadsplaner ”sattes i sten” för flera år framåt. Långtidsplanering är fortfarande nödvändigt men minst lika viktigt är de dagliga besluten som fattas utifrån de förändringar och utmaningar som alla entreprenörer regelbundet måste tackla. När spelbranschen flyttade online i slutet på 90-talet blev det startskottet på en period präglad av innovation och entreprenörskap med svenska företag i spetsen. Men efter att den nya spellagstiftningen trädde i kraft år 2019 är det endast de mest flexibla spelbolagen som kommer överleva kravet på svensk spellicens och tillkommande regleringar. Kritik.com recenserar olika operatörer med svensk spellicens, och mer information finns att tillgå.
 

Visionär  

Entreprenörer är innovatörer som ser möjligheter överallt och ständigt jagar nya idéer och/eller förbättringar av produkter samt tjänster. Entreprenörer inspireras av det som ingen har sett förut som väntar på att bli upptäckt. Med andra ord en entreprenör kan föreställa sig framtiden innan den händer! Många hävdar att vara en visionär är det viktigaste personlighetsdraget hos en entreprenör tillsammans med en förmåga att klart och tydligt kunna förmedla sina drömmar och aspirationer för sitt företag.


 

Envis/uthållig  

Alla entreprenörer misslyckas. Det går helt enkelt inte att undvika. Men där andra ger upp ser entreprenören möjligheter till att utvecklas och bli bättre. Vad fick fel? Hur kan jag lära mig av detta? Vad måste jag göra annorlunda för att lyckas nästa gång? Denna typ av frågor ställer entreprenören sig själv medan hen går vidare utan förminskad entusiasm inför framtiden. Bill Gates, Steve Jobs och för all del även Amerikas 45e president Donald Trump är alla exempel på entreprenörer som upplevt stora motgångar men ändå lyckats bli några av de mest framgångsrika entreprenörerna i världen.
 

Kreativ

Kreativitet associeras ofta med diverse konstnärliga åtaganden men det är en viktig och ytterst vanlig egenskap bland entreprenörer. Att ”tänka utanför boxen” och lösa problem på ett kreativt sätt är nödvändigt för långvarig framgång. Och visst hade Maya Angelou rätt när hon sa; ”man kan inte använda upp kreativitet, ju mer du använder desto mer har du”.

 

Jesper Eriksson

Extern Skribent