Det är vanligt att man som nystartat företag är i behov av pengar. Det kanske är så att omsättningen inte kommit igång, affärerna går långsamt eller man inte går med så mycket vinst som man först räknat med. Men, innan man bestämmer sig för att låna pengar och ta en risk så bör man först och främst ansöka om ett starta eget-bidrag. Skulle dock inte bidraget räcka till för att kickstarta företaget så kan det vara läge att kolla på ett företagslån för nystartade företag.

Text: Information från Lånium. På Lånium vill vi hjälpa dig att göra välinformerade beslut kring din privatekonomi.
 

Vad är ett lån för nystartade företag?

Ett lån för nya företag är som vilket företagslån som helst och det är inga egentliga skillnader. Snabba företagslån online går idag få upp till cirka 10 miljoner kronor. Krav på säkerhet ställs i många fall och mer specifikt personlig borgen. Alla företagslån använder sig idag av en modell där du som företag betalar en fast månadskostnad, man behöver alltså oroa sig över räntor utan vet exakt hur mycket som skall amorteras varje månad.

Vill du lära dig mer och jämföra de bästa företagslånen kan du besöka jämförelsesajten Lånium genom att klicka här.
 

Kom förberedd

Långivare är ofta försiktigare med att bevilja lån till ett nytt företag gentemot ett företag med lång historia. Den huvudsakliga anledningen till detta är för att nya företag inte har en lång historia som visar på god omsättning, höga vinstmarginaler och god återbetalningsförmåga av lånet.

Med det sagt så kan du öka dina chanser till att få ditt företagslån beviljat genom att komma förberedd.

Nedan följer några råd som du bör ha i åtanke då du ansöker:

  • Ha en tydlig och väl genomarbetad arbetsplan.
  • Berätta om företagets visioner och hur du ämnar uppnå dessa för att visa på att du verkligen tänkt igenom din affärsidé.
  • Sätt upp en startbudget som du kan redovisa för långivaren.
  • Referenser är alltid positivt att ha med sig.
  • Försök att motivera för långivaren varför just du skall få ett lån och hur det kan gynna företagets tillväxt.

För att få ett lån behöver du alltså helt enkelt försöka sälja in din affärsidé och varför den kommer att lyckas. Utöver detta är det självklart viktigt att du själv kan visa upp en god ekonomi samt återbetalningsförmåga. Om flera personer dessutom kan gå i personlig borgen för lånet så ökar dina chanser till att få din ansökan beviljad.
 

Välj inte första bästa långivare

Att ta ett företagslån är ett stort åtagande och kommer självfallet med vissa risker. Det är viktigt innan man ansöker om lån till sitt nystartade företag att man med säkerhet vet att man kan återbetala lånet i tid, utan att sätta sin egen ekonomi under allt för stor press.

Således är det viktigt att jämföra olika långivare för att hitta den som passar dina förutsättningar bäst. Bland annat är det viktigt att jämföra de olika långivarnas lånekostnader, löptider, krav på säkerhet och grundkrav.

Specifikt grundkrav är en viktig del då man som nystartat företag söker lån. Har långivaren höga krav på sina låntagare så kommer det förmodligen inte vara möjligt för dig att få lån där som nytt företag. Kolla på de krav som ställs och se till att långivaren beviljar lån till små eller nya företag.

Se också till att noggrant läsa igenom långivarnas SEKKI dokument som alltid skall finnas tillgängligt på deras respektive hemsida. I dokumentet hittar du alla kostnader samt andra detaljer kring långivarens låneavtal. 

Förhoppningsvis har denna genomgång av företagslån till nystartade företag förtydligat vad ett företagslån är och vad du bör tänka på innan du ansöker om ett lån till ditt nya företag.