Handla i EU

Här får du hjälp att hitta vilka svenska myndigheter eller institutioner inom EU som kan ge svar på frågor om att handla på nätet i EU, handla på resan i ett annat EU-land och konsumentskydd. 

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Handla på nätet i EU

Tullverket om regler för köp på internet

På Tullverkets webbplats kan du läsa om vilka regler som gäller när du köper en vara från ett annat EU-land via internet. Där finns även information om regler för internetköp av exempelvis alkohol, tobak, läkemedel och kosttillskott från ett annat EU-land.

Handla på nätet på Tullverkets webbplats
 

Köpa läkemedel på nätet i EU

Läkemedelsverket ger information om regler för köp av läkemedel på internet i EU och om vilka regler som gäller vid införsel av läkemedel, narkotikaklassade läkemedel och dopningsklassade läkemedel.

Ditt Europa om köp av varor och tjänster på webben

Ditt Europa är en EU-webbplats som ger råd till EU-medborgare, bland annat om dina konsumenträttigheter när du köper varor och tjänster i andra EU-länder.

Dina rättigheter vid inköp på webbplatsen Ditt Europa
 

Handla på resan i EU

Tullverket om köp på resa i EU-land

Om du vill ta med dig varor till Sverige från ett annat EU-land gäller olika regler beroende på vilken sorts vara det handlar om. Tullverket ger information om reglerna och i Tullverkets app Tullregler finns den information du behöver för att göra rätt.

Problem med ditt köp

Konsument Europa ger information och svarar på frågor

Det finns EU-regler som ger ett visst skydd när du handlar inom EU. Dessutom kan EU-länderna ha strängare bestämmelser än EU-reglerna, alltså ett bättre skydd för konsumenterna. Information om reglerna finns på Konsumentverkets webbplats Konsument Europa. Där finns också ett frågeforum dit du kan vända dig.

Klaga efter köp på nätet

EU-kommissionen har tagit fram en webbplats för att hjälpa missnöjda kunder. På webbplatsen kan du klaga på en vara eller tjänst som du har köpt på nätet och hitta en neutral utomstående part som kan hantera tvisten.

Tvistlösning på nätet på EU-kommissionens webbplats

Läs mer om:

Resa i EU
Bo, arbeta och studera i EU
Söka EU-stöd
Driva företag i EU
Tvister och klagomål i EU


Källa:

riksdagen.se

Lämna en kommentar