Regler om enzymer som används i livsmedel för att de har en teknisk funktion, antingen under livsmedlets framställning, bearbetning, behandling, förpackning eller lagring av livsmedlet finns i förordningen (EG) nr 1332/2008 om livsmedelsenzymer. Enzymer som används i livsmedel av näringsmässiga skäl eller för att underlätta matsmältningen omfattas däremot inte av denna förordning.
Det finns även nationella regler för användningen av enzymer som kompletterar EU:s förordning. Reglerna finns i Livsmedelverkets föreskrifter (LIVSFS 2014:25) om livsmedelsenzymer.
Hur enzymer ska anges i märkningen framgår av förordning (EU) nr 1169/2011, bilaga VII, del C.
Livsmedelsinformation, förordning (EU) nr 1169/2011
EU-kommissionen har tagit fram en vägledning med kriterier för klassificering av enzymer.
Kommissions vägledning om enzymer, se ”Guidance document” under ”EU-rules”
Läs mer om:
Primärproduktion av livsmedel
Alkoholdrycker och sprit
Ekologisk mat – företag
Allergener i livsmedel
Fisk- och vattenbruksprodukter – handelsbeteckningar
Tillsatser i livsmedel
Genmodifierad mat
Kosttillskott är ett komplement av näringsämnen
Nya livsmedel – Novel Foods
Källa: