Ansvaret för livsmedelskontrollen i landet delas mellan kommuner, länsstyrelser och Livsmedelsverket.
Kommuner
Kommunerna kontrollerar exempelvis dricksvattenproducenter, butiker, restauranger, skolkök och organisationer. Totalt omkring 65 000 företag och organisationer.
Länsstyrelser
Länsstyrelserna ansvarar för kontrollen av primärproducenter som enskilda jordbruk, men också av exempelvis uppfödare, fiskare och bärplockare. Länsstyrelserna kontrollerar även att kommunernas kontroll följer lagstiftningen.
Livsmedelsverket
Livsmedelsverket är den som leder och samordnar landets livsmedelskontroll. Verket kontrollerar dessutom själv äggpackerier, musselodlingar, större mejerier, fiskanläggningar med mera och har ständig kontroll på alla slakterier, totalt drygt 1300 anläggningar.
För att göra kontrollen likvärdig över hela landet granskar Livsmedelsverket kommunernas livsmedelskontroll. Verket kontrollerar också att länsstyrelsernas kontroll följer lagstiftningen.
EU
Livsmedelslagstiftningen är, med några få undantag, gemensam för EU. EU kontrollerar att medlemstaterna livsmedelskontroll följer den gemensamma lagstiftningen. Det gör man genom Food and Veterinary Office, Dublin, Irland.
Hur livsmedelskontrollen ska gå till och vilka mål och prioriteringar som finns för kontrollen beskrivs i den Nationella kontrollplanen.
Läs mer om:
Mål och strategier för livsmedelskontrollen
Offentlig livsmedelskontroll
Livsmedelsfusk
Kontroll av livsmedel
Kontroll av livsmedelsföretag
Livsmedelsanläggningar
Källa: