Godis och snacks

Många kalorier men inte så mycket näring. Det är gemensamt för godis, choklad, glass, bakverk, sylt, marmelad och chips. Här får du svar på frågor om sött och salt. 

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Välj rätt sorts snacks

Godis och snacks innehåller ofta mycket tillsatt socker eller salt, mättat fett och ibland transfett.

Nötter som jordnötter och cashewnötter innehåller vitaminer, protein och fibrer och enkelomättat fett, som är bra för hälsan. Tänk på att nötter innehåller mycket kalorier och välj gärna osaltade sorter. 
 

Hur mycket äter vi?

Hur mycket vi äter av sötsaker och snacks varierar mycket mellan olika personer. I snitt äter vi nästan 15 kilo choklad och godis om året per person. Konsumtionen av choklad och godis har ökat ända sedan 60-talet.
 

Risk för sjukdom

Många äter för mycket energirik mat med tillsatt socker och fett, istället för mat som gör oss gott. I längden kan det leda till övervikt och sjukdomar. Att äta mycket socker påverkar kroppens förmåga att bilda insulin. Att dricka mycket läsk kan bidra till att öka risken för att få diabetes typ 2. Att minska på socker och sötsaker kan minska risken att få karies, hål i tänderna.

Att äta mycket av livsmedel som innehåller mycket mättat fett och transfetter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Särskilt om man inte får i sig tillräckligt av de nyttiga fleromättade fetterna.
 

Fördjupning

Vilka färgämnen är godkända i godis?

De flesta godkända färgämnen som finns är tillåtna i godis, även de så kallade azofärgämnena.

Innan Sverige gick med i EU var några azofärgämnen godkända men då i mycket begränsad omfattning. Från 1999 blev det tillåtet att använda azofärgämnen i flera olika livsmedel.

Några azofärger får fortfarande bara användas i enstaka livsmedel. I svensktillverkade livsmedel används azofärgämnen inte i någon större omfattning. Det beror till stor del på Sveriges restriktiva inställning till färgämnena.

 
E-nummer Namn Färg
E 102 Tartrazin Gul
E 110 Para-orange Gul-orange
E 122 Azorubin, karmosin Röd
E 123 Amarant Röd
E 124 Nykockin Röd
E 129 Allurarött AC Röd
E 151 Brilljantsvart PN Svart
E 155 Brun HT Brun
E 180 Litolrubin BK Röd

 

Är det farligt att äta mycket lakrits?

Att regelbundet och under lång tid äta mycket lakris kan ge skadliga effekter. De flesta av symtomen beror på ämnet glycyrrhizinsyra, som finns naturligt i lakrits. Det kan ge felaktig saltbalans, högt blodtryck, ödem, viktökning och huvudvärk.

Människor tycks vara olika känsliga för glycyrrhizinsyra och därmed också för lakrits. Med dagens kunskap är det svårt att med säkerhet ange hur mycket lakrits man kan äta utan att drabbas av symptom. Mycket tyder på att känsliga personer som äter cirka 50 gram lakritskonfekt per dag under lång tid, kan få symptom.
 

Källa:

Livsmedelsverket

Lämna en kommentar