Fosfor

Fosfor är ett livsnödvändigt grundämne. Den största mängden finns lagrad i skelettet. Fosfor samverkar med kalcium vid bildning och stärkning av ben av tänder. Fosfor är även viktigt för syra-bas balansen i kroppen och energiproduktion till kroppens alla energikrävande funktioner. 

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Hur får vi i oss fosfor?

Fosfor finns främst i proteinrika livsmedel. I mejeriprodukter som mjölk och ost, i kött och baljväxter.
 

Hur mycket fosfor behöver vi per dag?

Det rekommenderade dagliga intaget skiljer sig mellan olika åldersgrupper:

Kön/Grupp/Ålder Rekommenderat dagligt intag
Spädbarn 6-11 månader 420 milligram
Barn 1-5 år 470 milligram
Barn 6-9 år 540 milligram
Barn, tonåringar och vuxna 10-20 år 700 milligram
Vuxna 600 milligram
Gravida 700 milligram
Ammande 900 milligram

 

Fosforbrist

Brist på fosfor är mycket ovanligt. Brist kan leda till urkalkning av skelettet, försämra njurfunktionen och ge nerv- och muskelproblem. Högkonsumenter av alkohol kan få brist på fosfor.
 

Kan man få i sig för mycket fosfor?

Ett för högt intag av fosfor kan skada njurarna och påverka skelettet så att kalcium läcker ut och leder till problem med blodcirkulationen.
 

Fosfor eller fosfat som tillsats i livsmedel

Tillsatsen fosfor eller fosfater får användas i många olika livsmedel till exempel i coladrycker, en del ostar, glass, desserter, kakor, soppor och såser, frukostflingor, kött- och fiskprodukter samt djupfryst fisk.
 

Vad är skillnaden mellan fosfor och fosfat?

Fosfor framställs ur naturligt förekommande mineraler. Fosfor som tillsats förekommer ofta i kombination med till exempel natrium och kalcium och bildar då salter. Salterna kallas fosfater.
 

Vilken funktion har tillsatser med fosfor/fosfat?

Fosfat används ofta för att göra till exempel kött mörare och saftigare. Fosfaterna används bland annat som klumpförebyggande medel, som surhetsreglerande medel och för att ge syrlig smak. Kalium- och natriumfosfat används som bakpulver.
 

Hur vet man om maten innehåller tillsatser med fosfater?

Tillsatser ska anges i innehållsförteckningen. Några vanligt förekommande tillsatser med fosfor/fosfat är E 338 (fosforsyra, som finns i bland annat coladrycker) och fosfaterna E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E451 och E 452, som främst används som stabiliseringsmedel, för att förbättra konsistensen och för att binda vatten. Det finns ytterligare några tillsatser med mer begränsad användning.
 

Vad gör Livsmedelsverket angående fosfat i livsmedel?

Livsmedelsverket tycker att det är bra att begränsa användningen av tillsatser som inte är nödvändiga. I EU har Livsmedelsverket arbetat framgångsrikt för att onödiga fosfattillsatser i exempelvis hamburgare och färdigmarinerat kött inte ska tillåtas.
 

Källa:

Livsmedelsverket

Lämna en kommentar