Hur får vi i oss zink?
Kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter och inälvsmat är bra källor till zink. Upptaget av zink underlättas av animaliska proteiner. Även musslor, ost och nötter är rika på zink.
Hur mycket zink behöver vi varje dag?
Det rekommenderade dagliga behovet av zink varierar med kön och ålder:
Kön/Grupp/Ålder | Rekommenderat dagligt intag |
---|---|
Spädbarn och barn under 2 år | 5 milligram |
Barn 2-5 år | 6 milligram |
Barn 6-9 år | 7 milligram |
Flickor 10-13 år | 8 milligram |
Pojkar 10-13 år | 11 milligram |
Flickor 14-17 år | 9 milligram |
Pojkar 14-17 år | 12 milligram |
Kvinnor | 7 milligram |
Män | 9 milligram |
Gravida | 9 milligram |
Ammande | 11 milligram |
Zinkbrist
Risken för zinkbrist är låg i Sverige. Brist på zink hos barn ger tillväxthämning och störd utveckling. Brist hos vuxna ger hudförändringar, försämrad sårläkning och försämrad aptit.
Källa: