Så använder man bestrålning
I Sverige är bara bestrålning av kryddor tillåten, inget annat. Det har varit tillåtet hos oss sedan 1997. Bestrålningen får bara utföras för att hindra smittspridning och om det inte finns andra sätt att döda organismer i kryddorna. Bestrålning får inte användas som ersättning för dåliga hygien- och hälsoåtgärder.
Märkning
Livsmedel som har bestrålats måste märkas med ”bestrålad” eller ”behandlad med joniserande strålning”. Det gäller även om det bestrålade livsmedlet bara utgör en mindre del av en kryddprodukt med flera ingredienser. Det ska alltså alltid framgå av märkningen om ett livsmedel innehåller en ingrediens som är bestrålad.
Riskbedömning
Bestrålade livsmedel anses inte farliga att äta enligt WHO/FAO och IAEA. Livsmedlen är inte själva radioaktiva, och avger alltså ingen strålning. Bestrålning försämrar inte heller vitaminer eller annan näring mer än annan värmebehandling.
Källa: