Hur kan ett näringspåstående se ut?
Näringspåståenden talar om att ett livsmedel har ett visst näringsinnehåll som är bra för hälsan. Exempel på näringspåståenden är:
- ”Låg fetthalt”
- ”Högt proteininnehåll”
- ”Innehåller järn”
Livsmedlet måste då innehålla en viss mängd av ämnet man gör näringspåstående om.
Nyckelhålet är en symbol för ett antal godkända näringspåståenden. Nyckelhålsmärkta livsmedel innehåller mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare fetter och anses därigenom bidra till folkhälsan.
Hur kan ett hälsopåstående se ut?
Hälsopåståenden talar om att ett livsmedel har en särskild hälsofördel. De är ofta mer komplext skrivna än näringspåståenden. Exempel på hälsopåståenden är
- ”Folat bidrar till vävnadstillväxt hos gravida”
- ”Järn bidrar till normal syretransport i kroppen”
- ”Selen bidrar till immunsystemets normala funktion”
- ”Riboflavin bidrar till att minska trötthet och utmattning”.
Livsmedlet måste innehålla en viss mängd av ämnet man gör hälsopåstående om.
Hälsopåståenden kan också vara mer svepande formulerade eller bara antyda positiva hälsoeffekter. De kan förekomma i märkning på livsmedelsförpackningar eller i marknadsföring av livsmedel, i text eller i bild. Budskapet i generella påståenden måste stämma överens med ett mer exakt hälsopåstående.
Närings- och hälsopåståenden måste vara godkända av EU-kommissionen
Man får inte göra vilka närings- eller hälsopåståenden som helst om en produkt. De påståenden som får göras måste vara granskade, utvärderade och godkända av EU-kommissionen. Utvärderingen görs av kvalificerade forskare som bedömer om livsmedlet verkligen har den gynnsamma effekt som påstås.
Närings- och hälsopåståenden är frivillig information
Närings- och hälsopåståenden är frivillig information från tillverkarens sida och det finns alltså inga krav på att märka en produkt med närings- eller hälsopåstående även om hälsoeffekter finns. Om tillverkaren väljer att göra ett närings- eller hälsopåstående måste de följa de regler som finns i livsmedelslagstiftningen.
Källa: