Coaching – Effektivitet i en liten organisation
Att skapa effektivitet i en liten organisation kan vara mödosamt. Jag brukar allt som ofta höra entreprenörer eller små/medelstora företag känna överväldigande över sin tid. En fråga jag stött på handlade om hur man blir mer effektiv i en liten organisation.
– Jag har ett litet företag som jag vill göra mer effektivt. Tiden räcker inte till. Vad kan jag göra?
Denna fråga är väldigt komplex och svår att ge infallsvinklar på utan mer ingående information men jag kan starta processen genom att fråga följande 2 frågor om effektivitet.
1. Vad innebär effektivitet för dig?
Beskriv ordet för dig själv. Vilka parametrar finns med när du tänker på effektivitet? Lista upp alla parametrar du kommer på och se hur många av dessa som du idag lever upp till och är nöjd med. Finns det någon av parametrarna som du kan tänka dig plocka bort eller utveckla mer?
2. Hur ser ditt företag ut när det är effektivt? Hur arbetar Ni. Vem gör vad. Mår företaget bra ekonomiskt? Hur kommunicerar Ni med varandra?
Skriv ner så många bitar du ser framför dig när du tänker på ditt företag som effektivt. Förhoppningsvis hittar du någonstans ett svar på vad du har för uppfattning om hur du vill ha det, samtidigt som du får svar på hur du ser på effektivitet. Två kärnpunkter för en vidareutveckling.
Vad gäller tiden och att den inte räcker till så är det en ganska vanlig fråga som många har problem med.
För att komma till en klarare insikt här, vill jag fråga dig hur du upplever din dag? Vad är det som gör att du inte hinner med allt? Hur skulle du vilja att din dag ser ut?
När du rannsakat dig själv och fått en klar bild på vad det är du lägger tid på kanske det blir mer synligt för dig vad som är tidstjuven. Finns det något där som du kan ta bort eller göra annorlunda? Att ändra ett beteende är inte lätt, det kräver tid. Det första tecknet på att någonting positivt händer i en förändring är att du själv upptäcker att du blivit medveten om en situation. Utifrån det medvetandet skapar du sedan dina egna förutsättningar till förändring. Här handlar det om vilja. Fråga dig själv hur starkt du verkligen vill skapa en förändring. Gradera din motivation i ett siffertal för att göra det mer synligt och konkret.
© Tina P Jönsson