Personalliggare
Du kan låta någon annan föra personalliggaren i ditt ställe, men det är alltid du som har ansvaret för att det görs och på rätt sätt. Du ska föra personalliggaren löpande.
Vad ska du anteckna i personalliggaren?
Anteckna följande i personalliggaren:
- Ditt eller ditt företags namn och personnummer/organisationsnummer.
- Namn och personnummer för var och en som är verksam den aktuella dagen.
- Vilka tider varje verksam persons arbetspass börjar och slutar den aktuella dagen. Ett arbetspass är en sammanhängande period utan längre ledighet än normala pauser och matraster. (En verksam kan alltså arbeta flera arbetspass under samma arbetsdag.) Anteckna arbetstiden i direkt samband med att den verksamma börjar och slutar.
För även in personal som är oavlönad (t.ex. praktikanter eller släktingar) eller som du hyrt in från ett bemanningsföretag. Du ska däremot inte föra in t.ex. en servicetekniker från ett annat företag som tillfälligt utför ett arbete hos dig.
Gör anteckningarna med beständig skrift, till exempel en kulspetspenna. Du kan också föra personalliggaren i datorn. Datorprogrammet för den elektroniska personalliggaren måste då vara av samma typ som till exempel ett bokföringsprogram. Programmet måste vara sådant att alla händelser loggas så att det framgår när och av vem en ändring är gjord. Det går alltså inte att göra en egen liggare i Excel eller något liknande program.
Spara personalliggaren i två år
Spara personalliggaren i två år efter utgången av beskattningsåret, som oftast är detsamma som inkomståret eller räkenskapsåret. Exempel: Om ditt räkenskapsår är detsamma som kalenderåret ska du till den 31 december 2011 spara anteckningar du gjort i januari 2009. Om du har brutet eller förlängt räkenskapsår kan det innebära att du måste spara liggaren längre än tre år efter att du gjort anteckningarna.
Undantag från att föra personalliggare
I följande fall kan behöver du inte föra personalligare.
1. När bara vissa personer är verksamma
Du behöver inte föra personalliggare om du har enskild näringsverksamhet eller är företagsledare i ett fåmansföretag eller ett fåmanshandelsbolag och om endast du och/eller följande personer arbetar i verksamheten:
din make eller maka
dina barn under 16 år
din sambo om ni tidigare har varit gifta och/eller har gemensamma barn
delägare (gäller endast verksamhet i handelsbolag).
2. Vid blandad verksamhet
Du behöver inte föra personalliggare om 75 procent eller mer av din omsättning kommer från någon annan verksamhet än sådan som innebär skyldighet att föra personalligare (se ovan). Exempelvis behöver du inte föra personalliggare om du driver ett hotell som har en matsal med mindre än 25 procent av den totala omsättningen.
3. När du hyr ut stolar i en frisersalong
Om du har en frisersalong och hyr ut stolar till andra som har egen F‑skattsedel behöver du inte anteckna dem i din personalliggare.
Skatteverket gör besök
Skatteverket får besöka din verksamhetslokal för att kontrollera att de som utför arbete där finns antecknade i personalliggaren. Personalliggaren ska finnas tillgänglig vid besöken. Om du inte själv är där måste det finnas någon annan som kan visa upp personalliggaren.
Vid besöket får Skatteverket kontrollera identiteten hos dem som är verksamma (dvs. arbetar där). Skatteverket får ta ut en kontrollavgift om du inte fört personalliggare. Vi kan även ta ut en avgift om personalliggaren inte är förd på rätt sätt eller om den inte finns tillgänglig vid besöket. Kontrollavgiften är 10 000 kronor plus 2 000 kronor för varje person som inte är upptagen i liggaren men som bedöms vara verksam i rörelsen.
Skatteverket bedömer vilka som är verksamma, men du kan begära omprövning eller överklaga ett beslut om kontrollavgift om du tycker att vi bedömt fel.
Källa: Skatteverket