Kostnader för att bo i hus
När det gäller kostnaderna för lån, ränta och amorteringar, är det viktigt att ha utrymme i budgeten för förändringar. Om du har en rörlig ränta är det extra viktigt att ha en marginal eftersom räntan kan höjas.
Förutom lånet finns det andra löpande kostnader som till exempel:
- försäkring
- uppvärmning
- hushållsel
- telefon
- vatten och avlopp
- sopor
- sotning
- eventuellt larm
Du behöver också en buffert för kostnader som du inte räknat med, för saker som går i sönder, till exempel:
- spis
- tvättmaskin
- kylskåp
- frys
- värmepanna
- gräsklippare
Dolda kostnader för husägare
Det finns en mängd dolda kostnader för en husägare. Det är många maskiner och prylar som behövs för att kunna sköta om hus och tomt. Gräsklippare, snöskyfflar, krattor, spadar och skottkärra är några exempel på vad som kan behövas. Kostnaden är förstås störst om du är helt nybliven husägare.
Viktigt med underhållsplan
En stor kostnad för alla husägare är underhållet. Huset kanske behöver målas om, fönster bytas, taket läggas om, dränering grävas eller uppvärmningssystem bytas. För att vara förberedd på kostnaderna och för att se till att ditt hus är ordentligt underhållet är det smart att göra en underhållsplan för de närmaste åren. Från den 1 januari 2009 behöver alla småhus som säljs vara energideklarerade. Den energideklarationen kan innehålla en rad förbättringsidéer som kan vara bra att ta hänsyn till när man gör sin underhålls-plan.
Som husägare ska du också betala en kommunal avgift. Den kommunala avgiften har ersatt fastighetsskatten.
Källa: Konsumentverket, Feb 2012