Pengar att spara på energi

Det finns mycket du kan göra för att använda mindre energi i ditt hus eller din lägenhet. En del åtgärder är både enkla och billiga. Den mesta energin går igenom byggnadens klimatskal, d.v.s. det är värmeisolering och täthet som avgör hur mycket. Ventilationen och varmvattenuppvärmning är därefter största posterna.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Pengar att spara på energi

Behovet av värme kan minskas på flera sätt. Du kan först isolera huset bättre och därefter se om du kan värma upp det på ett nytt sätt. Det finns även många andra områden där du kan minska energianvändningen.

Ditt beteende

Du kan spara mycket energi på att inte lämna fönster öppna för länge under uppvärmningssäsongen eller stänga av radiatorn under fönstret när du vädrar. Du kan släcka lampor och stänga apparater som inte används, sänka värmen i tomma rum och liknande. Hemelektronik som TV, dator, dvd, digitalbox och andra apparater fortsätter ofta att dra ström när du stänger av dem med fjärrkontrollen. Boven heter standby-läge. Även mobil- och batteriladdare samt ställbara skrivbord och sängar använder ofta el så länge som elkontakten sitter i.

När det blir elavbrott

Mycket av den bekvämlighet vi är vana vid bygger på att vi har tillgång till el. Men elavbrott är faktiskt inte ovanliga. Det är klokt att tänka sig in i situationen innan elavbrottet är ett faktum.

Tester

Energimyndighetens Testlab testar energikrävande apparater och utrustning för husets uppvärmning, exempelvis pelletspannor och olika slags värmepumpar. Andra tester rör kylskåp och frysboxar, tvättmaskiner och torktumlare, samt spisar och ugnar. Testerna visar hur mycket el de drar och om energimärkta produkter är så bra som tillverkarna anger. Även andra egenskaper som funktion, hanterbarhet och buller bedöms.

Kostnadsfri energi- och klimatrådgivning

Du får opartiska och kostnadsfria svar på dina frågor om energi av energi- och klimatrådgivaren i din kommun.

Källa: Boverket, Feb 2012

Lämna en kommentar