Seniorbostad

Seniorbostäder finns både som hyres- och bostadsrätter och vänder sig oftast till dig som är 55 år eller äldre. Det finns ingen bestämd definition om vad en seniorbostad är, men de brukar ha gemensamma lokaler för socialsamvaro och lägenheterna kan även ha en hög tillgänglighet.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Intresserad av seniorbostad?

Om du är intresserad av en seniorbostad får du antingen köpa en bostadsrätt i en seniorbostadsrättsförening, eller får du själv ställa dig i kö för en hyresrätt hos de bostadsbolag som har den formen av bostäder. För att få en seniorbostad behöver du inget biståndsbeslut enligt socialtjänstlagen för att få flytta in, som det krävs till särskilda boendeformer för äldre.

Olika krav på bostäderna

Flera bostadsrättsföreningar och bostadsbolag har som krav att du som söker seniorbostad ska vara 55 år eller äldre, men även andra ålderskrav förekommer. Därför är det viktigt att du kontaktar de bolag du är intresserad av att hyra seniorbostaden ifrån. Om du är intresserad av en bostadsrätt kan du kontakta den mäklarfirma som förmedlar bostaden eller den aktuella bostadsrätts-föreningen.

Tillgänglighet i bostäderna

Det finns ingen bestämd definition om vad en seniorbostad är. Seniorbostäder byggs ibland, men inte alltid, med en högre nivå av tillgänglighet än vad bygglagstiftningen kräver. Var därför noga med att kontrollera om den seniorbostad du är intresserad av har de tillgänglighetskrav som du ställer. Bara för att det är en seniorbostad betyder det inte automatiskt att det finns t.ex. hiss eller att det inte finns några trösklar i lägenheterna.

Extra stöd i bostaden

Eftersom seniorbostäder är vanliga lägenheter finns inte den service som särskilda boendeformer för äldre erbjuder med bland annat personal och kost. Utan om du är i behov av t.ex. hemtjänst eller trygghetslarm får du ta kontakt med din kommun. Däremot anordnar flera hyreshus med seniorbostäder olika former av gemensamma aktiviteter. Det kan bland annat vara bridgekvällar, olika kurser, studiecirklar eller gemensamt fika.

Källa: Boverket, Feb 2012

Lämna en kommentar