Närings- och hälsopåståenden är information om att ett livsmedel har ett särskilt näringsinnehåll eller särskilda hälsofördelar. De kan vara riktade till den allmänna befolkningen eller till särskilda grupper, som till exempel barn, men gemensamt är att de riktar sig till friska personer.

Nyckelhålet visar vilken mat du mår bra av och är kanske det allra enklaste kostrådet du kan få. Väljer du mat med Nyckelhålet får du i dig mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett. Ett sunt alternativ som håller i längden! 

Hur mycket socker innehåller maten? Vad är naturligt och vad är tillsatt socker? Här förklarar vi hur du, genom att läsa informationen på det förpackade livsmedlet, kan ta reda på mer om det socker den innehåller. Vi visar också hur dina val i vardagen påverkar hur mycket socker du får i dig. 

Om en vara är tillverkad av flera ingredienser måste dessa anges på förpackningen. Ingrediensförteckningen ska inledas med en rubrik som innehåller ordet "ingrediens". Ingredienserna ska stå i fallande storleksordning efter den vikt de hade vid tillverkningstillfället. Det betyder att varan innehåller mest av det som står först och minst av det som står sist i ingrediensförteckningen. De exakta mängderna behöver däremot bara anges för ingredienser som är avgörande för konsumentens val, till exempel champinjoner i champinjonsoppa och kött i kalops. Mängden anges i procent. 

För dig som är allergisk eller överkänslig mot mat, är det viktigt att veta vad maten innehåller. Därför finns särskilda regler för hur livsmedel som innehåller vanliga allergiframkallande ingredienser ska märkas. En ny lagstiftning gör också att det nu blir lättare att få veta om maten som serveras på restaurang innehåller dessa ingredienser. 

Uppdaterades:

För att göra det lättare att hitta rätt bland maten är den märkt på olika sätt. De finns tydliga regler för hur det ska gå till. Ingredienser, vikt och annat ska synas tydligt och vara lätt att förstå. Köper du mat över disk, fråga gärna om innehållet. Den som säljer maten måste kunna svara på dina frågor.

Sporer av mögelsvampar finns överallt i vår miljö och därmed även på livsmedel. Om mögelsporer hamnar på ett livsmedel kan det bildas mögel och ibland kan det även bildas mögelgifter, så kallade mykotoxiner. Mögelsvampar är mikroorganismer som växer med trådliknande hyfer som tillsammans bildar ett mycel. Mycelet kan ofta ses som vita luddiga mer eller mindre stora prickar. Från mycelet bildar mögelsvampen sedan färggranna sporer, bland annat gröna, svarta och blåa. Dessa kan vi se på till exempel bröd, frukt eller ost som förvarats fel eller för länge. 

Alla mikroorganismer är inte farliga, det finns många som är bra för oss människor också. De hjälper till att göra miljön otrevligt för sjukdomsframkallande bakterier, de gör att en del mat smakar bättre, eller får en längre hållbarhet. Detta uppnår mikroorganismerna genom att jäsa eller fermentera livsmedlet.

Toxoplasma är vanligt förekommande hos människa och djur i hela världen. Kött från får och svin anses vara de viktigaste smittkällorna. Denna encelliga parasit har katt som huvudvärd.
 

C. parvum och C. hominis är encelliga protozoer som orsakat mycket stora vattenburna utbrott i flera länder. Cryptosporidium är mycket motståndskraftig mot de flesta kemiska desinfektionsmedlen, bland annat klor.

Cyclospora cayetanensis är en encellig parasit som sprids troligen främst via förorenat vatten eller förorenade livsmedel (färsk frukt och grönsaker) runt om i världen.
 

Entamoeba histolytica är en encellig parasit, en amöba, som orsakar så kallad amöbadysenteri. Parasiten förekommer i Sverige och sprids huvudsakligen via vatten.

I Sverige är rapporterade fall av infektioner med parasiter från fisk ytterst sällsynta. Rundmaskarna spiralmask och torskmask tillhör familjen Anisakidae och är fiskparasiter som kan finnas i fisk från svenska vatten.
 

Fiskbinnikemasken (Diphyllobothrium latum) har fiskätande däggdjur, till exempel människa, hund, katt och björn, som huvudvärd. Larver av fiskbinnikemasken förkommer ofta i sötvattenfisk från sjöar och vattendrag, till exempel gädda, lake, abborre, gärs och i enstaka fall också i röding och öring.

Rå fisk kan innehålla parasiter som kan orsaka besvär hos människor, men i Sverige är rapporterade fall av infektioner med parasiter från fisk ytterst sällsynta. Arter av sugmaskar kan finnas främst i fiskar från Sydostasien. Importerad fryst fisk från dessa områden är dock ingen riskprodukt eftersom dessa parasiter är känsliga för frysning.