Glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar är ämnen som bildas vid produktion av oljor när oljorna renas vid hög temperatur. Reningen görs för att ta bort eventuell lukt, färg och smak från oljorna. 2- och 3-MCPD-estrar kan påverka bland annat njurarna. Glycidylestrar kan öka risken för cancer. 

Fluorid förekommer naturligt i berggrunden främst i metallerna flusspat, kryolit och apatit. Brunnar med höga fluoridhalter påträffas ofta inom områden där berggrunden är rik på flusspat (kalciumfluorid). 

Cyanobakterier är mikroskopiska organismer som tidigare har kallats blågröna alger därför att de vid massförekomst, blomningar, ser ut och uppför sig som alger. Det finns många olika arter och släkten av cyanobakterier. Vissa arter kan bilda gifter, toxiner. Det finns olika typer av toxiner som ger olika typer av effekter och har olika grad av giftighet. Man räknar med att mellan en tredjedel och hälften av blomningar av cyanobakterier är giftiga. 

Den mängd bisfenol A vi får oss bedöms inte skada hälsan enligt den kunskap vi har i dag. Det gäller alla åldersgrupper och även foster.

Akrylamid har florerat mycket i nyheterna under åren. Men vad använder man akrylamid till, varför finns det i mat och hur farligt är det egentligen? Allt detta och Livsmedelsverkets rekommendationer angående akrylamid i mat kan du läsa om på denna sida. 

Glutaminsyra ingår naturligt som en del i kostens proteiner och finns naturligt i kött, i nästan alla grönsaker samt i vete och soja. Glutaminsyra och dess salter, glutamater (E 620-625), används som livsmedelstillsats (smakförstärkare). Glutamat får användas till många olika livsmedel som får innehålla tillsatser, men exempelvis inte till  livsmedel som tillverkas speciellt för spädbarn och småbarn. 

Vax används både för att skydda livsmedel och för att ge dem en blank yta. Skyddet kan vara kemiskt konserverande, för att förebygga att det bildas mögel, eller mer mekaniskt som ett slags emballage.

Syror används för att öka surheten i ett livsmedel. Baser används tvärtom för att minska surheten. När syror och baser blandas bildas salter. Syror, baser och salter har E-nummer 500–530. 

Många tillsatser som kan tillverkas av animaliska råvaror kan även vara tillverkade av vegetabilier eller på syntetisk väg. För att få reda på exakt vilket ursprung en tillsats har kontaktar du den som tillverkar eller importerar livsmedlet.

Antioxidationsmedel används för att hindra fett från att härskna och fruktbaserade livsmedel från att missfärgas. De medverkar också till att vitaminer som förstörs lätt bevaras bättre i livsmedlet, till exempel vitamin A, D, E och B2 (riboflavin).

Natamycin/pimaricin är ett svampdödande medel (antimykotikum) som används som konserveringsmedel. Natamycin bildas av bakterien Streptomyces natalensis och skyddar mot angrepp från ett flertal jäst- och mögelsvampar. Däremot påverkas inte bakterier.

Mat som inte konserveras på något sätt och som förvaras under längre tid blir till slut förstörd av bakterier, jästsvampar eller mögel. Även om livsmedlen förvaras kallt pågår förstörelseprocessen, om än långsammare. Därför finns det metoder för att kunna bevara mat som man inte äter omedelbart.