EU-relaterat
För ett företag ska det i princip vara lika lätt att sälja eller köpa till/från ett företag i ett annat EU-land som att göra motsvarande affärer inom landets gränser. Lagar och regler harmoniseras mellan länderna.
Många svenska företag, främst inom turistnäring och handel, hanterar eurosedlar. Att kontrollera sedelns äkthet är viktigt.
För ett stort antal produkter gäller att de måste vara försedda med CE- märkning för att få marknadsföras och säljas inom EU.
EU:s ”grundlag”
Läs ett kortfattat sammandrag över de viktigaste delarna ur Amsterdamfördraget. Om de ”Gemensamma bestämmelser” som gäller målen, arbetssätt mm och ”Principerna” vilka är de grundläggande idéer som Europeiska Gemenskapen vilar på.
Euron – valutan
Tanken är att skapa en motvikt mot främst den amerikanska dollarn. Går utvidgningen av unionen som planerat kommer både den gemensamma ekonomin och valutan euron att bli några av de mer dominerande inslagen i den framtida världsekonomin.
CE-märkning
Även om du inte planerar att sälja din produkt utanför Sverige måste den vara CE-märkt om den tillhör de produktgrupper som innefattas av märknings- tvånget.
Upphandling
Den gemensamma offentliga marknaden handlar upp varor och tjänster för omkring 1000 miljarder euro varje år. Var med och konkurrera om dessa pengar.
Uppdaterades:
Här får du hjälp att hitta vilka institutioner inom EU som kan svara på frågor om lagar som gäller i EU och i medlemsländerna. Du hittar också information om vem du ska vända dig till om du vill lämna klagomål på EU:s institutioner eller ett enskilt EU-land. Här får du också hjälp med vem du ska kontakta om du tycker att en svensk myndighet har brutit mot EU:s regler.
Uppdaterades:
Här får du hjälp att hitta vilka svenska myndigheter eller institutioner inom EU som kan svara på frågor om att driva företag i EU, EU-stöd till företag, skicka personal till annat EU-land och EU-regler för varor, tjänster, konkurrens och upphandling. Det finns vissa gemensamma regler för företagande inom EU, men varje land har också egna regler som du som företagare ska följa.
Uppdaterades:
Här får du hjälp att hitta information om EU-finansiering inom till exempel landsbygdsutveckling, arbetsmarknad, forskning, företagande och kultur. EU är med och finansierar projekt i medlemsländer och samarbetsprojekt mellan flera medlemsländer. Som privatperson kan du inte få direkta ekonomiska stöd från EU. Privatpersoner kan däremot delta i EU-projekt som drivs av exempelvis en organisation, skola eller arbetsgivare.
Uppdaterades:
Vardagslivet påverkas av EU:s regler. På hemmaplan kan det gälla arbetsmiljön på jobbet, produkterna i livsmedelsbutiken och skötsel av djur, mark och sjöar. Även när du reser, pluggar, arbetar och handlar på nätet i EU påverkas du av EU-regler. Kontaktuppgifter till myndigheter, organisationer och EU-institutioner som har ansvar för och kan svara på olika EU-frågor hittar du i artiklarna.
Uppdaterades:
Alla som är medborgare i ett EU-land är också unionsmedborgare i EU, så kallade EU-medborgare. Med medborgarskapet kommer en rad rättigheter som är kopplade till EU-medlemskapet. Som EU-medborgare kan du bland annat rösta fram de politiker som ska sitta i Europaparlamentet. Du kan också resa fritt eller arbeta och studera i andra EU-länder. Dessutom finns EU:s ombudsman till din hjälp, om du anser dig ha blivit felbehandlad av en EU-institution.
Alla europeiska länder kan ansöka om att bli medlemmar i EU. Ett land som vill bli medlem måste vara en demokrati med en fungerande marknadsekonomi samt uppfylla vissa andra krav. Ett medlemsland kan välja att lämna EU. Förhandlingarna inför ett utträde är komplexa och omfattande. EU kan inte utesluta medlemsländer.
EU-länderna har kommit överens om vad EU ska göra. För att verksamheten ska kunna genomföras betalar varje medlemsland en avgift till EU. EU-länderna får sedan tillbaka pengar i form av ekonomiskt stöd från EU. De senaste åren har Sverige betalat mellan 30 och 40 miljarder kronor om året till EU och fått tillbaka cirka 10-12 miljarder kronor i EU-stöd.
EU är en europeisk samarbetsorganisation där de flesta av Europas länder ingår. EU-länderna har gått samman och beslutar om mängder av saker gemensamt i stället för på egen hand. Grunden till dagens EU bildades av sex medlemsländer 1952. Med åren har EU växt och i dag har unionen 28 medlemsländer. Sverige gick med 1995 efter en folkomröstning. Kraven för att gå med i EU är hårt ställda. Ett EU-land kan välja att lämna samarbetet.