Uppdaterades:

Genteknik är en omdiskuterad teknik. Inom EU ställs därför hårda krav på märkning för att man som konsument ska kunna veta om en vara innehåller eller framställts av genmodifierade organismer - GMO. På den här sidan kan du läsa mer om genetiskt modiferad mat.

Insekter, chiapudding och te på chaga – nya smaker och nya maträtter lockar. Men även om det kan verka krångligt så är det just för att skydda konsumenterna som nya livsmedel inte får säljas utan granskning och godkännande.

Uppdaterades:

Här får du veta vad som krävs för att mat ska få säljas som ekologisk, hur den produceras och vilken märkning du ska titta efter om du vill köpa den. Du hittar också fakta om regler för och kontroll av ekologisk mat.

Brukar du äta kosttillskott och hälsokostprodukter? Många av dem marknadsförs ofta som ”naturegna” och ”fria från kemikalier” för att de inte ska verka farliga. Men sanningen är att flera mycket giftiga ämnen kommer från växtriket.

För de allra flesta räcker det med vanlig mat för att få i sig det kroppen behöver. Ibland behövs ett kosttillskott av ett vitamin eller mineral för att komplettera kosten. Vitaminer och mineraler i koncentrerad form kallas kosttillskott. Kosttillskott är tänkta att komplettera den vanliga kosten och säljs i form av kapslar, tabletter, pulver, ampuller med vätska, droppflaskor eller liknande.

Det finns regler som säger att märkningen inte får vilseleda konsumenten. Reglerna innebär att det inte räcker med att en uppgift är sann. Den får inte heller vara sådan att den skulle kunna ge ett missvisande eller felaktigt intryck av livsmedlet på något sätt.

På färdigförpackade livsmedel ska finnas en uppgift om nettokvantitet. Livsmedel ska märkas med den vikt/volym det hade vid förpackningstillfället. Vikten av själva förpackningen, av etiketter och liknande får inte räknas med.

Mat blir inte farlig efter bäst före-datum om den har förvarats rätt. Ett enkelt sätt att minska svinnet är därför att först titta, lukta och smaka på maten. Våga lita på dina sinnen – om maten verkar okej går den bra att äta! 

Närings- och hälsopåståenden är information om att ett livsmedel har ett särskilt näringsinnehåll eller särskilda hälsofördelar. De kan vara riktade till den allmänna befolkningen eller till särskilda grupper, som till exempel barn, men gemensamt är att de riktar sig till friska personer.

Nyckelhålet visar vilken mat du mår bra av och är kanske det allra enklaste kostrådet du kan få. Väljer du mat med Nyckelhålet får du i dig mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett. Ett sunt alternativ som håller i längden! 

Hur mycket socker innehåller maten? Vad är naturligt och vad är tillsatt socker? Här förklarar vi hur du, genom att läsa informationen på det förpackade livsmedlet, kan ta reda på mer om det socker den innehåller. Vi visar också hur dina val i vardagen påverkar hur mycket socker du får i dig. 

Om en vara är tillverkad av flera ingredienser måste dessa anges på förpackningen. Ingrediensförteckningen ska inledas med en rubrik som innehåller ordet "ingrediens". Ingredienserna ska stå i fallande storleksordning efter den vikt de hade vid tillverkningstillfället. Det betyder att varan innehåller mest av det som står först och minst av det som står sist i ingrediensförteckningen. De exakta mängderna behöver däremot bara anges för ingredienser som är avgörande för konsumentens val, till exempel champinjoner i champinjonsoppa och kött i kalops. Mängden anges i procent. 

För dig som är allergisk eller överkänslig mot mat, är det viktigt att veta vad maten innehåller. Därför finns särskilda regler för hur livsmedel som innehåller vanliga allergiframkallande ingredienser ska märkas. En ny lagstiftning gör också att det nu blir lättare att få veta om maten som serveras på restaurang innehåller dessa ingredienser. 

Uppdaterades:

För att göra det lättare att hitta rätt bland maten är den märkt på olika sätt. De finns tydliga regler för hur det ska gå till. Ingredienser, vikt och annat ska synas tydligt och vara lätt att förstå. Köper du mat över disk, fråga gärna om innehållet. Den som säljer maten måste kunna svara på dina frågor.

Sporer av mögelsvampar finns överallt i vår miljö och därmed även på livsmedel. Om mögelsporer hamnar på ett livsmedel kan det bildas mögel och ibland kan det även bildas mögelgifter, så kallade mykotoxiner. Mögelsvampar är mikroorganismer som växer med trådliknande hyfer som tillsammans bildar ett mycel. Mycelet kan ofta ses som vita luddiga mer eller mindre stora prickar. Från mycelet bildar mögelsvampen sedan färggranna sporer, bland annat gröna, svarta och blåa. Dessa kan vi se på till exempel bröd, frukt eller ost som förvarats fel eller för länge.