Importera och exportera varor
IMPORTERA
Börja importera
Det är mycket att tänka på om du funderar på att börja importera varor från länder utanför EU. Här är fem viktiga punkter att börja med.
Räkna ut tull och avgifter
När du importerar en vara till Sverige behöver du betala tull och andra avgifter.
Betala tull och andra avgifter
När du importerar en vara till Sverige behöver du betala tull och andra avgifter.
Deklarera varor vid import
Du måste alltid deklarera varor som du importerar med en importdeklaration där du talar om vilken vara du importerar, vilken tullavgift du ska betala och om varan omfattas av restriktioner.
Importera för särskild användning eller förädling
Vissa varor kan du importera med nedsatt tull eller helt tullfritt, till exempel varor som du reparerar eller bearbetar, utställningsvaror eller varor som du ska använda till särskilda ändamål.
Frihandel vid import
Du som importerar en vara till Sverige kan många gånger få tullfrihet eller tullnedsättning på din vara tack vare de frihandelsavtal, ensidiga förmånsarrangemang och tullunionsavtal som EU har slutit med många länder.
Tullfria varor
Du kan få tullfrihet på vissa varor på grund av att särskilda omständigheter när du importerar dem.
Varor med importrestriktioner
Det finns restriktioner för att importera vissa varor.
Vanliga importvaror
Vissa varor importeras mer än andra varor, till exempel ekologiska produkter, kläder, skor, kosttillskott och livsmedel.
Immaterialrätt
Den som äger ett varumärke, en upphovsrätt, en mönsterrätt eller ett patent äger den immateriella rätten till sin produkt. Om någon annan börjar tillverka och sälja likadana eller liknande produkter bryter det företaget mot immaterialrätten.
Produktsäkerhet
De produkter som släpps ut på EU:s marknad ska vara säkra att använda. Här kan du läsa om vilka särskilda regler som gäller för produktsäkerhet.
Importera varor från ett annat EU-land
Det är i princip fri rörlighet för varor mellan EU:s medlemsländer. Det innebär att du inte behöver tulldeklarera varor som du köper från ett annat land inom EU. Vissa undantag finns.
EXPORTERA
Börja exportera
Det är mycket att tänka på om du funderar på att börja exportera varor till länder utanför EU. Här är fyra viktiga punkter att börja med.
Deklarera varor vid export
När du ska exportera en vara behöver du alltid först deklarera den till Tullverket. Det gör du med en exportdeklaration som du lämnar själv eller med hjälp av ett ombud.
Exportera för bearbetning eller reparation
Du kan tillfälligt exportera en vara, låta bearbeta eller reparera den i ett annat land och sedan återimportera varan. Det kallas passiv förädling.
Varor med exportrestriktioner
För vissa varor finns det särskilda regler och bestämmelser som du behöver ta hänsyn till då du ska exportera, så kallade exportrestriktioner.
Frihandel vid export
Du som exporterar en vara kan många gånger få tullfrihet eller tullnedsättning på din vara tack vare de frihandelsavtal, ensidiga förmånsarrangemang och tullunionsavtal som EU har slutit med många länder.
Sälja varor till ett annat EU-land
Det är i princip fri rörlighet för varor mellan länderna i EU. Du behöver alltså inte lämna någon exportdeklaration när du säljer en vara till ett land inom EU.
Uppdaterades:
Uppdaterades:
Avfall har de senaste decennierna blivit en global handelsvara. Det har resulterat i en ökning av avfallstransporter både i avfallsproducerande länder men också över gränserna mellan olika länder. En del av avfallet klassas som farligt vilket kan leda till risker för människors hälsa och för miljön.
Uppdaterades:
Du påbörjar en passiv förädling genom att lämna en tulldeklaration för temporär export. Om du har sökt tillstånd i förväg lämnar du tulldeklarationen till det tullkontor som står i ditt tillstånd. Om du söker tillstånd i deklarationen ska du vända dig till det tullkontor där varorna packas eller lastas för export.