Privatekonomi
Privatekonomi och företagande, hänger det ihop på något sätt. Självklart är det så. De allra flesta som startar och driver företag gör det i företagsformen enskild firma. Du och ditt företag kan betraktas som ett. Går det bra kan du få en god inkomst, men går det mindre bra får du skjuta till pengar, eller kanske låna med den egna privatbostaden som säkerhet.
Även om du driver ditt företag i AB-form och tar ut en lön, påverkas din privatekonomi av hur företaget går. Det är inte alltid det är möjligt att ta ut den lön som man skulle önska.
Det här avsnittet handlar om att tänka lite på det som är resultatet av ditt företagande utanför själva företaget så att säga. Hur skulle du exempelvis agera om företaget går lite knackigt och pengarna i familjens hushållskassa minskar oroväckande, men att möjligheterna för företaget att växa finns om hörnet? Skulle du belåna huset ännu mer och tro att möjligheterna faktiskt dyker upp snart? Detta är ingen ovanlig frågeställning för många företagare – och det är kanske inte bara du som måste fatta avgörande beslut som påverkar hushållets ekonomi.
Sen kan man också se det positiva. Vad ska du göra med alla pengar du tjänar som inte behövs i företaget och för företagets tillväxt. Du vill placera pengarna på ett så bra sätt som möjligt för att få bästa avkastning. Med tanke på det som är beskrivet i stycket ovan kanske du vill samla i ladorna för att klara en längre lågkonjunktur på marknaden. Tänker du placera i aktier, spara i fonder, köpa optioner, pensionsspara, skaffa en kapitalförsäkring eller investera i fastigheter? Ett betydligt trevligare ”bekymmer” än det motsatta med att skaffa kapital.
Det finns också en annan aspekt med att tänka privatekonomi som företagare och sätta sig i konsumentsitsen då och då. Du är ju faktiskt även konsument och vill veta vilka rättigheter du har till att ångra köp, få felaktigheter åtgärdade, kunna få rättelse vid köp av någon tjänst och så vidare. Det är en sak att handla med andra företagare än att sälja mot konsumenter som är betydligt bättre skyddade av lagar.
Men låt oss ta det lite systematiskt. Vad är det viktigaste som påverkar förhållandet mellan företagandet och det privatekonomiska? Först får vi nog ta upp lånedelen. De flesta företag behöver kapital, både i starten och i den framtida utvecklingen. Som företagare måste man skjuta till en hel del och de allra flesta måste låna. Många gånger är det personlig borgen som gäller där exempelvis bostaden är säkerhet.
Försäkringar är nästa del. Även om du har en företagsförsäkring mot exempelvis brand och stöld, har du tänkt på dig själv och dina närstående? Vad händer om olyckan är framme? Kanske kan en företagsförsäkring täcka en del, men många gånger krävs kompletterande försäkringar. Var noga med att se till helheten på ditt och din eventuella familjs totala försäkringsskydd.
När företaget genererar pengar – hur tänker du då? Resonerar du ”lägsta möjliga skatt” på inkomsterna? Vi behöver inte prata skatteplanering utan bara helt vanliga beslut som exempelvis bilen – ska företaget äga den eller är det bättre ur skattesynpunkt att äga den privat och istället ta milersättning. Vilken ersättning ska du ta ur företaget och på vilket sätt?
När företaget går bra kanske du får ett ekonomiskt överskott som du ska placera. Placera pengar är inte alltid det lättaste med tanke på att de flesta vill ha största möjliga avkastning men med så liten risk som möjligt.
Förr eller senare blir det dags för tronskifte. Avyttringen av företaget kan ske på flera sätt. Genom att sälja, att lägga ned, låta något barn överta verksamheten, via arv etc. Privatekonomin påverkas ordentligt vid en sådan händelse.
Mycket i gränsskiktet mellan företaget och det privatekonomiska handlar om val. Hur man väljer beror självfallet på situationen och tanken med detta huvudområde är att ge lite kunskap och information för att underlätta vid de olika val som du garanterat måste göra.
Uppdaterades:
Väldigt många hushåll i Sverige är dåliga på att pruta ner räntan på sina lån, vissa gör det men andra nöjer sig direkt med vad banken erbjuder. I slutändan är det du som låntagare som betalar för bankernas stora vinster. Det kan vara svårt att lyckas förhandla ner räntan på sina lån själv och det är sällan man lyckas bättre än proffsen på jämförelsesajten Compricer.se/bolån. Hemsidan hjälper dig enkelt och effektivt att jämföra banker och förhandla ner din ränta.
Uppdaterades:
Den gemensamma nämnaren mellan de två olika brottstyperna penningtvätt och terrorismfinansiering är att förövarna i stor utsträckning använder de finansiella systemen för att uppnå sina mål och syften. Därför kan de också bekämpas med liknande metoder och behandlas i samma lagstiftning.
Uppdaterades:
Vad tjänar du? Var kommer dina pengar ifrån? Är du politiskt aktiv? Det är frågor som konsumenter ofta möter i sina kontakter med banken. Andra har stött på praktiska problem och blivit nekade när de vill öppna konton eller sätta in kontanter om de saknar svenska ID-handlingar eller inte kan redogöra för och belägga varifrån pengarna kommer.
Uppdaterades:
Den som behöver hjälp med att bevaka sin rätt eller förvalta sin egendom kan få en god man eller förvaltare förordnad av tingsrätten. Den som har fått en förvaltare förordnad saknar egen rättslig handlingsförmåga medan den som har en god man har kvar sin rättsliga handlingsförmåga och har full förfoganderätt över sina bankkonton.
Uppdaterades:
Var uppmärksam på att du inte har ångerrätt på alla finansiella tjänster. Köper du en finansiell tjänst som är löpande, exempelvis en värdepappersdepå, är det bara det inledande avtalet som omfattas av ångerrätten. Däremot har du inte ångerrätt på de tjänster som sedan utförs inom ramen för det inledande avtalet.
Uppdaterades:
Om du har ingått ett distansavtal eller ett avtal utanför affärslokaler har du vanligtvis 14 dagar på dig att ångra avtalet. 14 dagars ångerrätt gäller även de flesta finansiella produkter och tjänster. Från och med den 1 september 2018 krävs att du skriver under ett avtal för att det ska vara giltigt när en telefonförsäljare har ringt upp.
Uppdaterades:
Ett bankfack är ett säkerhetsfack som du hyr av banken för att förvara olika värdehandlingar du inte vill ha hemma. Villkoren för bankfacket står i avtalet mellan dig och banken. Det kan finnas begränsningar för vad du får förvara i facket och villkor som ger banken möjlighet att höja avgiften eller säga upp hela avtalet.
Uppdaterades:
I ett företagsabonnemang ingår samtal, sms/mms och surf. Operatörerna har många olika abonnemang för att du ska kunna hitta det som passar dig och ditt företag så bra som möjligt. Men tänk på att jämföra abonnemangen så du hittar rätt på en gång, att ångra ett företagsabonnemang kan många gånger vara svårt.
Uppdaterades:
Amortering är något som i stort sett alla som lånar pengar gör. Att amortera betyder i praktiken att man bitvis betalar av sin skuld till långivaren. Genom att amortera minskar du din totala skuld och därmed även räntebeloppet du betalar i många fall. Hur mycket man amorterar och vilken påverkan det har på lånekostnaden beror på vilken typ av lån det gäller.
Uppdaterades:
Kreditkort har blivit ett allt populärare betalningsmedel i Sverige. Med ett kreditkort underlättas såväl köp i butiker som handel i webbshoppar. Trots att många svenska hushåll i dagsläget har ett kreditkort är dock inte alla medvetna om deras funktioner samt vilka olika typer av kreditkort det finns.