Förteckningen är en sammanställning av faror som vanligen förknippas med speciella livsmedel och livsmedelsråvaror. Förteckningen är inte heltäckande och är ingen ersättning för en egen faroanalys. Däremot kan den förhoppningsvis vara ett stöd för den egna faroanalysen. Ambitionen är att listan ska omfatta
- faror som man vet alltid måste beaktas
- faror som, beroende på produkt och processer, kan behöva beaktas.
Begränsningar
Det finns naturligtvis flera exempel på kombinationer av fara – produkt som inte är medtagna. Det beror på att de, enligt vår bedömning, inte kan anses särskilt vanliga eller allvarliga.
De listade farorna är heller inte alltid aktuella för alla produkter inom en viss råvaru- eller livsmedelskategori. Som alltid är det flera faktorer som påverkar vilka faror som förknippas med en viss produkt. Exempel på sådana faktorer är ingående råvaror, receptur, processer, hantering, förpackning, distribution och lagring.
Att en specifik fara inte nämns för en viss livsmedelskategori nedan är inget argument för att den inte ska vara med i en HACCP-plan lika lite som varje fara som listats med nödvändighet måste tas med i planen.
Med restsubstanser avses tillväxtbefrämjande medel, läkemedel och miljögifter.
Typ av livsmedel | Mikrobiologiska faror | Kemiska faror |
---|---|---|
Nötkött och nötköttsprodukter |
EHEC/STEC |
Dioxiner och PCB Restsubstanser |
Svinkött och svinköttsprodukter | Salmonella Yersinia enterocolitica Listeria monocytogenes Staphylococcus aureus Trikiner (vildsvin) |
Dioxiner och PCB
Restsubstanser |
Får och lammkött och produkter av dessa | EHEC/STEC Salmonella Listeria monocytogenes Staphylococcus aureus |
Dioxiner och PCB
Restsubstanser |
Fjäderfäkött och fjäderfäköttsprodukter | Salmonella Campylobacter Staphylococcus aureus Listeria monocytogenes |
Restsubstanser |
Fisk, fiskprodukter | Listeria monocytogenes Parasiter |
Allergener Histamin Ciguatera-toxin Vaxestrar (oljefisk och Escolar) Dioxiner och PBC Restsubstanser |
Skaldjur inklusive tvåskaliga blötdjur, skaldjursprodukter | Salmonella Shigella Staphylococcus aureus Listeria monocytogenes Norovirus Hepatit A-virus |
Allergener Algtoxiner Restsubstanser |
Ägg, äggprodukter | Salmonella Staphylococcus aureus Bacillus cereus |
Allergener |
Opastöriserad mjölk och produkter av opastöriserad mjölk | Salmonella Campylobacter EHEC/STEC Staphylococcus aureus Bacillus cereus Listeria monocytogenes |
Allergener
|
Pastöriserad mjölk och produkter av pastöriserad mjölk | Listeria monocytogenes Stafylococcus aureus Bacillus cereus |
Allergener Biogena aminer Dioxiner och PCB Restsubstanser |
Glass | Bacillus cereus Listeria monocytogenes Salmonella Staphylococcus aureus |
Allergener |
Mjölkpulver, vasslepulver | Bacillus cereus Salmonella |
Allergener Dioxiner och PCB PAH |
Spannmål, spannmålsprodukter | Bacillus cereus | Allergener Mykotoxiner PAH Akrylamid |
Frukt och grönsaker | Salmonella EHEC/STEC Campylobacter Shigella LIsteria monocytogenes Norovirus Hepatit A-virus Vattenburna parasiter |
Allergener Mykotoxiner glykoalkaloider (potatis) Akrylamid (potatis- och katrinplommonprodukter) Pesticider |
Groddar | Salmonella EHEC/STEC |
|
Kryddor | Salmonella Bacillus cereus |
Allergener Mykotoxiner Pesticider Dioxiner och PCB |
Nötter och fröer | Salmonella | Allergener Mykotoxiner |
Bageri- och konditoriprodukter | Staphylococcus aureus Bacillus cereus Salmonella Norovirus Hepatit A-virus |
Allergener |
Kakaopulver | Salmonella | Allergener Mykotoxiner Kadmium PAH |
Konfektyr, chokladprodukter | Salmonella | Allergener Färgämnen PAH |
Helkonserver | Clostridium botulinum | Bly Tenn |
Fett, oljor | PAH Allergener |
|
Dricksvatten, is | Fekal förorening med bakterier, virus, parasiter | |
Färdiglagad mat | Beroende av produkt och process | Beroende av produkt och process |
Rökt kött och fisk, rökta kött- och fiskprodukter | Listeria monocytogenes Salmonella EHEC/STEC |
PAH |
Honung | Restsubstanser |
Läs mer om:
Lokaler, hantering och hygien i livsmedelsföretag
Material i kontakt med livsmedel
Hygienregler – Företagets egen kontroll
Rökning och PAH
Arsenik i ris
Källa: