Straffbarhetsåldern är i Sverige 15 år, men innebär inte att alla som nått den åldern döms lika. Den som är mellan 15 och 18 år kan inte ådömas till fängelse om det inte finns synnerliga skäl för det (och även då skall i första hand sluten ungdomsvård väljas), och den som är mellan 18 och 21 år skall endast dömas till fängelse om det med hänsyn till gärningens straffvärde eller annars finns särskilda skäl för det.
Straffbarhetsåldern i Finland är 15 år. Personer under 18 år kan få strafflindring på grund av sin ålder eller dömas till ett särskilt ungdomsstraff.
Den som inte uppnått straffbarhetsålder kan inte lagföras (ställas till ansvar för ett brott) och redovisas inte heller i statistiken över misstänkta personer. Handlingar som hade lett till lagföring om personen varit straffbar kan dock leda till vård, i Sverige enligt Socialtjänstlagen eller Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga.
De länder som har mycket låg minimiålder ger inte fängelse till de yngsta barnen utan de kan till exempel tilldömas ungdomsvård. Skillnaden mot Sverige blir att det är en rättegång och i högre grad en tvångsåtgärd och ett formellt straff.
Straffbarhetsåldern varierar ganska mycket mellan länder och baseras på en politisk åsikt om när man anser att unga ska ta ansvar för sina handlingar. Det är svårt att säga objektivt vid vilken ålder man kan förstå vad som är rätt och fel, eftersom det varierar mycket mellan individer. Många vuxna brottslingar anser sig inte gjort något fel.
Straffmyndighetsåldrar i olika länder
- 6 år – North Carolina, USA
- 7 år – vanligen i USA
- 9 år – Malta
- 10 år – Frankrike, Storbritannien (England, Nordirland och Wales) och Irland
- 12 år – Holland, Storbritannien (Skottland)
- 13 år – Grekland
- 14 år – Bulgarien, Cypern, Estland, Italien, Lettland, Litauen, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland, Ungern och Österrike
- 15 år – Finland, Island, Norge, Sverige, Danmark och Tjeckien
- 16 år – Belgien, Luxemburg och Portugal
- 17 år – Polen
- 8 år – Belgien
Läs mer om:
Myndig
Denna artikel omfattas av Creative Commons Erkännande-Dela Lika-licens;
Den använder sig av material från Wikipedia.