Att köpa något via internet

När du ska köpa saker på nätet är det viktigt att tänka på vad det kan få för konsekvenser när det gäller beskattning. I princip gäller samma regler som vid köp via postorder.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Men om du köper något från ett land utanför Europeiska unionen (EU) räknas det som import, och då kan det bli aktuellt att du ska betala tullavgifter. För köp av alkohol och tobak gäller särskilda regler.

I vissa fall är det olika regler om du köper något som privatperson eller om du har en firma.
 

Om du har en firma

Om du handlar från företag inom EU ska du uppge ditt momsregistreringsnummer (VAT-nummer). Då behöver säljaren inte lägga på någon moms utan du som köpare redovisar själv moms på ditt inköp.
 

Om din firma handlar med begagnade varor

Handlar du med begagnade varor så kan en särskild form av moms tillämpas i vissa fall. Den kallas vinstmarginalbeskattning och innebär att du, när du säljer varan vidare, under särskilda omständigheter kan välja att beräkna momsen bara på skillnaden mellan ditt försäljningspris och ditt inköpspris i stället för enbart på försäljningspriset. Mer information om vinstmarginalbeskattning hittar du här.   

Om det är fel på varan

Det är också bra att veta hur du som konsument är skyddad om det blir fel på varan, om varan inte levereras eller liknande. Den typen av information hittar du på Konsument Europas webbplats. På Tullverkets webbplats hittar du information om hur mycket du ska betala i tull och moms när du köper något från utlandet. Tullverket har också en kalkylator som hjälpmedel.

Källa:  Skatteverket 2018

Läs mer om:

Spel på nätet
Styrning av trafik på internet
Handel med domännamn och parkerade domäner
Blogg

Lämna en kommentar