En personalliggare kan föras manuellt (i bokform). Den ska då vara inbunden, och sidorna ska vara förnumrerade. Det betyder att du inte kan använda lösa papper eller exempelvis ett spiralblock. Skatteverket har tagit fram personalliggare som du kan använda.
En personalliggare kan också föras på datorn. Datorprogrammet för den elektroniska personalliggaren måste då vara av samma typ som till exempel ett bokföringsprogram. I programmet måste alla händelser loggas, så att det framgår vem som har gjort en ändring och när. Det går alltså inte att göra en egen liggare i Excel eller något liknande program.
Vad räknas som frisörverksamhet?
Med frisörverksamhet avses hårvård.
Undantag från att föra personalliggare
När bara vissa personer är verksamma
Du behöver inte föra personalliggare om du har enskild näringsverksamhet eller är företagsledare i ett fåmansföretag eller ett fåmanshandelsbolag och om endast du och någon eller några av följande personer arbetar i verksamheten:
- din make eller maka
- dina barn under 16 år
- din sambo om tidigare varit gifta och/eller har gemensamma barn
- delägare (gäller endast verksamhet i handels- eller kommanditbolag).
Vid blandad verksamhet
Du behöver inte föra personalliggare om 75 procent eller mer av din omsättning kommer från någon annan verksamhet än sådan som innebär skyldighet att föra personalliggare (se ovan). Exempelvis behöver du inte föra personalliggare om du driver ett hotell som har en matsal med 25 procent eller mindre av den totala omsättningen.
När du hyr ut stolar i en frisersalong
Om du har en frisersalong och hyr ut stolar till andra som har godkännande för F‑skatt behöver du inte anteckna dem i din personalliggare.
Källa: Skatteverket 2018