Underskott av enskild näringsverksamhet

Om du får ett underskott i din näringsverksamhet har du möjlighet att spara det för att göra avdrag mot framtida överskott. Vid nystartad, litterär och konstnärlig verksamhet kan du få göra avdraget tidigare. Det gäller även om du har ett andelshus som ingår i verksamheten. 

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Huvudregel

Huvudregeln är att underskottet får dras av nästa år i samma näringsverksamhet. Om näringsverksamheten efter avdrag av tidigare års underskott åter visar underskott, får detta tas med till nästa år och så vidare. Någon tidsbegränsning för underskotts­avdrag finns inte. Underskottet kan tas med så länge närings­verksam­heten finns kvar. Underskottet kan inte övertas av någon annan person. Vid dödsfall övertar dödsboet underskottet.
 

Fyra undantag från huvudregeln

Från huvudregeln finns fyra undantag då du kan få avdrag tidigare.

  • Nystartad verksamhet
  • Kulturell verksamhet
  • Näringsfastighet och bostadsrätt
  • Andelshus
     

Näringsverksamheten upphör

En näringsverksamhet upphör när det inte längre finns några tillgångar eller skulder kvar i verksamheten. När en närings­verksamhet upphör får du, året efter det att verksamheten upphörde, dra av 70 % av det slutliga underskottet som en förlust i din deklaration, under kapital.

Om verksamheten upphörde under 2017 får du dra av slutligt underskottsavdrag först i deklarationen som lämnas 2019. Du får fördela avdraget på detta år och de två kommande åren, det vill säga år 2020 och 2021.

Underskottet ska du dra av i inkomstdeklarationen vid punkt 8.4. Du för in hela underskottet. Skatteverket reducerar sedan beloppet till 70 procent. Under övriga upplysningar ska du också ange hur stort underskott du begär slutligt avdrag med och vilket år verksamheten upphörde.

Dessa regler gäller inte om du

  • startat en ny verksamhet samma år som du har upphört med en annan verksamhet.
  • har underskott av självständig näringsverksamhet i ett land utanför EES.

Du får inte dra av den del av underskottet som beror på att tillgångar eller tjänster tagits ut ur näringsverksamheten utan att uttagsbe­skattning skett.
 

Underskottsavdrag efter dödsfall

Ett dödsbo har rätt att ta med ett underskott av näringsverksamhet framåt enligt huvudregeln, till det år näringsverksamheten avvecklas, till exempel genom att slutligt arvskifte sker. Även övriga regler om underskottsavdrag är tillämpliga på dödsbon. Avdrag för slutligt underskott kan inte utnyttjas efter det att dödsboet slutligt skiftats.
 

Konkurs

Du som är försatt i konkurs får inte göra avdrag för inrullat underskott konkursåret. Förbudet gäller för alla näringsverksamheter. Däremot får du avdrag för underskott om konkursen läggs ned därför att borgenärerna fått full betalning.
 

Ackord

Du som fått ackord utan konkurs får inte avdrag för den del av underskottet som motsvarar den bortfallna skulden.

Om viss del av skulderna fallit bort genom skuldsanering enligt skuldsaneringslagen gäller samma regler som vid ackord.

Exempel: Underskott vid ackord
Björn får genom ackord en skuld i näringsverksamheten nedsatt från 400 000 kr till 100 000 kr, det vill säga med 300 000 kr. Vid årets början är underskottet i verksamheten 500 000 kr. Han får dra av 200 000 kr av underskottet (500 000 kr – 300 000 kr).
 

Källa:  Skatteverket 2018

Läs mer om:

Bokföring och deklaration av enskild näringsverksamhet
Intäkter av enskild näringsverksamhet
Uttag och förmåner enskild näringsverksamhet
Kostnader enskild näringsverksamhet
Avdrag för värdeminskning enskild näringsidkare
Varulager
Periodiseringsfond
Expansionsfond
Ersättningsfond
Lön och egna uttag
Ackumulerad inkomst

Lämna en kommentar