Består av domare och generaladvokater
Europeiska unionens domstol, oftast kallad EU-domstolen, består av domare från varje EU-land. I domstolen finns också så kallade generaladvokater som utreder och lämnar tolkningsförslag till stöd för domarna.
Fyra typer av mål
EU-domstolen dömer i fyra typer av mål. Målen kan gälla tvister mellan
- EU:s institutioner och medlemsländer
- EU:s olika institutioner
- medlemsländerna
- EU:s institutioner och företag eller enskilda personer.
Tvister när EU-länder inte följer EU:s regler
EU-kommissionen är den EU-institution som kontrollerar att gällande lagar följs inom EU. En vanlig typ av tvist är att EU-kommissionen vill dra ett EU-land inför EU-domstolen eftersom kommissionen anser att landet inte har gjort tillräckligt för att följa EU:s regler. Tvister mellan EU-länder är ovanliga.
EU:s institutioner tvistar om grundlagen
När EU-institutionerna tvistar handlar det ofta om att de inte kommer överens om vilken artikel i EU:s fördrag som ska ligga till grund för en ny EU-lag. EU-fördragen kan jämföras med grundlagar i ett land.
EU-länders domstolar kan få hjälp
Om en nationell domstol, till exempel en svensk tingsrätt, är tveksam till hur den ska tolka EU:s lagstiftning kan den fråga EU-domstolen om råd. Det kallas att begära ett förhandsavgörande av EU-domstolen. I ett förhandsavgörande berättar EU-domstolen hur den tycker att lagen i fråga ska tolkas.
Högsta domstolen måste fråga vid oklarheter
Nationella domstolar som är sista instans, till exempel Högsta domstolen, måste alltid fråga EU-domstolen om de är osäkra på hur EU:s lagstiftning ska tolkas.
De nationella domstolarna måste alltid ta hänsyn till det svar de får från EU-domstolen när de dömer i målet.
Mål som rör personer och företag i tribunalen
Under EU-domstolen finns en avdelning som heter tribunalen, där det arbetar minst en domare per medlemsland. Tribunalen avlastar domstolen, framför allt i mål som rör tvister mellan EU:s institutioner och enskilda personer eller företag och organisationer. Det handlar till exempel om konkurrensvillkor för företag eller krav på skadestånd mot EU. Domar i tribunalen kan överklagas till EU-domstolen.
Läs mer om:
EU-kommissionen
Ministerrådet
Europaparlamentet
Europeiska rådet
Europeiska centralbanken (ECB)
Europeiska revisionsrätten
Källa: