Ministerrådet

I ministerrådet samlas ministrar från de 28 EU-ländernas regeringar för att förhandla och ta beslut om EU-kommissionens förslag på EU-lagar. Vilka ministrar som träffas beror på vilka ämnen som ska diskuteras. Alla frågor förbereds noggrant av tjänstemän från medlemsländerna. Svenska regeringen ska alltid stämma av ministerrådets frågor med riksdagen. 

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Tar beslut om lagar med Europaparlamentet

Ministerrådet heter formellt Europeiska unionens råd men kallas oftast för ministerrådet eller rådet. Uppdraget är att, tillsammans med Europaparlamentet, ta beslut om EU-kommissionens förslag till nya EU-lagar.
 

Olika ministrar deltar

Ministerrådets möten hålls i Bryssel eller Luxemburg, men vilka ministrar som deltar på mötena beror på vilken fråga som står på dagordningen. Om förhandlingarna gäller klimatpolitik är det exempelvis Isabella Lövin, Sveriges minister för utvecklingssamarbete och klimat, som deltar.
 

Regeringen samråder med riksdagen

Det är alltid regeringen som representerar Sverige i ministerrådet. Men innan ministrarna åker och förhandlar med de andra EU-länderna i ministerrådet måste de komma till riksdagens EU-nämnd för att diskutera de frågor som ska tas upp. 

Efter samrådet har regeringen fått ett mandat från riksdagen som regeringen förväntas följa i förhandlingarna i ministerrådet. Om regeringen skulle handla i strid mot riksdagens uppfattning riskerar den att få kritik i riksdagen.
 

Tio olika konstellationer

Sverige och de andra EU-länderna har pekat ut en rad ekonomiska och politiska frågor som de samarbetar kring. Ministerrådet kan totalt mötas i tio olika grupperingar, så kallade rådskonstellationer, beroende på vilken fråga som ska diskuteras.

Hur ofta de olika råden möts beror på frågornas tyngd inom EU. Vissa råd, som rådet för ekonomiska och finansiella frågor, allmänna rådet och rådet för jordbruk och fiske möts oftare än andra.
 

Ministerrådets tio rådskonstellationer:

  • Allmänna rådet (allmänna och övergripande EU-frågor)
  • Utrikes frågor
  • Ekonomiska och finansiella frågor (kallas Ekofinrådet)
  • Rättsliga och inrikes frågor (kallas RIF-rådet)
  • Sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor
  • Konkurrensfrågor
  • Transport, telekommunikation och energi
  • Jordbruk och fiske
  • Miljö
  • Utbildning, ungdom, kultur och idrott
     

Läs mer om:

EU-kommissionen
Europaparlamentet
Europeiska rådet
EU-domstolen
Europeiska centralbanken (ECB) 
Europeiska revisionsrätten 
 

Källa:

riksdagen.se

Lämna en kommentar