EU-medborgare med rättigheter
Den som är medborgare i Sverige eller ett annat EU-land är också unionsmedborgare, eller EU-medborgare som det också kallas. Det ena medborgarskapet ersätter inte det andra. EU-medborgarskapet innebär att medborgaren har vissa rättigheter som är specifikt kopplade till EU-medlemskapet.
Rösta i valet till Europaparlamentet i Sverige
En rättighet som alla EU-medborgare har är rätten att rösta i valet till Europaparlamentet. I Sverige får du rösta fram politiker till Europaparlamentet om du har fyllt 18 år, är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.
Även medborgare från andra EU-länder som är folkbokförda i Sverige får rösta i valet till Europaparlamentet här. Du som är svensk medborgare men bor utomlands måste anmäla dig till röstlängden för att få rösta.
Ställa upp i valet till Europaparlamentet
Om du själv vill ställa upp i valet till Europaparlamentet måste du kandidera för ett politiskt parti. Det går alltså inte att ställa upp som fristående kandidat. Det går heller inte att kandidera i flera länder samtidigt.
Rösträtt om du bor i ett annat EU-land
När du flyttar till ett annat EU-land får du fortfarande rösta i det svenska riksdagsvalet, men däremot inte i valen till landstings- och kommunfullmäktige.
Om du är folkbokförd i ett annat EU-land kan du rösta i deras kommunala val och i valet till Europaparlamentet.
Du kan behöva anmäla dig till ansvarig nationell valmyndighet innan du har möjlighet att rösta.
Läs mer om:
Resa, arbeta och studera i ett annat EU-land
Rätt att ta del av EU-dokument
Klaga till EU:s ombudsman
Mänskliga fri- och rättigheter i EU
Så kan du påverka EU
Källa: