Symtom på allergi
Allergiska symtom kan vara mer eller mindre allvarliga. Vanligast är symtom från mag-tarmkanalen (illamående, magont, diarré), huden (eksem eller nässelutslag) och/eller luftvägarna (astma). Andra symtom är klåda i munnen, svullnad i läppar och svalg, rinnande ögon och snuva.
Ett fåtal människor riskerar att drabbas av en så kallad anafylaktisk eller allergisk chock. Det är ett livshotande tillstånd och kan leda till döden om personen inte omedelbart kommer under läkarvård. Såväl olika nötter, jordnötter, soja som fisk kan leda till allergisk chock. Även mjölk, ägg, vete, skaldjur och andra allergener kan orsaka allergisk chock hos de som är allergiska mot dessa ämnen.
Annan överkänslighet
Det finns vissa överkänslighetsreaktioner som inte är allergiska reaktioner. Exempel på sådana är glutenintolerans (celiaki) och laktosintolerans. Symtom vid glutenintolerans är långvariga magbesvär och näringsbristsymtom orsakade av en skada på slemhinnan i tunntarmen. Glutenintoleranta tål inte gluten som finns i vete, dinkel, råg, korn (och havre).
Vid laktosintolerans ger intag av laktos (mjölksocker) tillfälligt gasbildning och ibland diarré. Mjölkproteinallergi och laktosintolerans är två olika tillstånd. Mjölkproteinallergiker kan drabbas av mycket svåra reaktioner även av små mängder mjölk. Se riskvärderingsguiden, rapport nr 17/2015.
Lista över ingredienser
De 14 ingredienser/livsmedelsgrupper som orsakar flest allvarliga överkänslighetsreaktioner finns det särskilda märknings- och informationskrav för. Dessa 14 ingredienser/livsmedelsgrupper brukar kallas allergener och listas i bilaga II till Informationsförordningen (EU) nr 1169/2011.
För att underlätta för den som är allergisk eller överkänslig måste det alltid tydligt framgå av märkningen om ett förpackat livsmedel innehåller ingredienser från listan.
Från den 13 december 2014 ska även restauranger, och andra som lagar mat som inte är färdigförpackad, kunna uppge om maten innehåller dessa ingredienser. De kan ge informationen muntligen eller skriftligen men får inte skylla på okunskap. Regler om detta står i Informationsförordningen samt Livsmedelsverkets föreskrift LIVSFS 2014:4.
ÄMNEN ELLER PRODUKTER SOM ORSAKAR ALLERGI ELLER INTOLERANS
1. Spannmål som innehåller gluten, dvs. vete, råg, korn, havre, spelt, kamut eller hybridiserade sorter därav och produkter därav, med följande undantag:
a) vetebaserad glukossirap, inklusive glukos (1),
b) vetebaserade maltodextriner (1),
c) kornbaserad glukossirap,
d) spannmål som används för framställning av alkoholdestillat, inklusive jordbruksalkohol.
2. Kräftdjur och produkter därav.
3. Ägg och produkter därav.
4. Fisk och produkter därav, med följande undantag:
a) fiskgelatin som används som bärare för vitamin- eller karotenoidpreparat,
b) fiskgelatin eller husbloss som används som klarningsmedel i öl och vin.
5. Jordnötter och produkter framställda därav.
6. Sojabönor och produkter därav, med följande undantag:
a) fullständigt raffinerad sojaolja och fullständigt raffinerat sojafett (1),
b) naturliga blandade tokoferoler (E306), naturligt D-alfa-tokoferol, naturligt D-alfa-tokoferolacetat, naturligt D-alfatokoferolsuccinat från sojabönor,
c) fytosteroler och fytosterolestrar framställda av vegetabilisk sojabönsolja,
d) fytostanolestrar framställda av steroler från vegetabilisk sojabönsolja.
7. Mjölk och produkter därav (inklusive laktos), med följande undantag: a) vassle som används för framställning av alkoholdestillat inklusive jordbruksalkohol, b) laktitol.
8. Nötter, dvs. mandel (Amygdalus communis L.), hasselnöt (Corylus avellana), valnöt (Juglans regia), cashewnöt (Anacardium occidentale), pekannöt (Carya illinoinensis [Wangenh.] K. Koch), paranöt (Bertholletia excelsa), pistaschmandel (Pistacia vera), makadamianöt och Queenslandsnöt (Macadamia ternifolia), samt produkter därav, med undantag av nötter som används för framställning av alkoholdestillat inklusive jordbruksalkohol.
9. Selleri och produkter framställda därav.
10. Senap och produkter framställda därav.
11. Sesamfrön och produkter framställda därav.
12. Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer totalt överstigande 10 mg/kg eller 10 mg/liter uttryckt som SO2, vilket ska beräknas för produkter som saluförs konsumtionsfärdiga eller som rekonstituerats enligt tillverkarens anvisningar.
13. Lupin och produkter framställda därav.
14. Blötdjur och produkter framställda därav
(1) Gäller även produkter framställda därav, förutsatt att bearbetningsprocessen inte förmodas ha ökat den allergenicitet som myndigheten har fastställt för den produkt de härrör från.
Undanröj risker
Många livsmedel innehåller ingredienser som är kända allergener och då ska detta framgå av märkningen, men allergener kan även förekomma i livsmedel genom oavsiktlig tillförsel.
Det är viktigt att undanröja riskerna för oavsiktlig tillförsel av allergener i hela produktionskedjan genom att ha kontrollpunkter (HACCP) för detta. Tänk på att exempelvis choklad kan vara kontaminerad. Producenter som köper chokladråvaror ska därför säkerställa innehållet (inklusive kontamination) genom exempelvis leveranskontrakt och/eller analys.
Livsmedelsindustrin och dagligvaruhandeln har upprättat branschriktlinjer för ”Allergi och annan överkänslighet – Hantering och märkning av livsmedel”.
Glutenfria, laktosfria och andra ”fri från”-livsmedel
Livsmedel kan märkas med påståenden om ”fri från” de ämnen (allergener) som anges i bilaga II till förordning (EU) nr 1169/2011. Livsmedel som uppges vara fria från något allergen riktar sig till konsumentgrupper med särskild medicinsk känslighet för allergenet. Det finns därför ytterligare regler som reglerar denna märkning.
Läs mer om:
Primärproduktion av livsmedel
Alkoholdrycker och sprit
Ekologisk mat – företag
Fisk- och vattenbruksprodukter – handelsbeteckningar
Tillsatser i livsmedel
Genmodifierad mat
Kosttillskott är ett komplement av näringsämnen
Nya livsmedel – Novel Foods
Källa: