De senaste åren har utbudet av nötter och fröer i olika blandningar växt rejält och vi äter allt mer av dessa livsmedel. Enligt Nordiska näringsrekommendationer 2012 bör vi öka konsumtionen av nötter och fröer för att få mer hälsosamma matvanor och minska risken för kroniska sjukdomar.
I gruppen nötter och fröer ingår mandel, valnötter och pistagemandel som botaniskt sett är stenfrukter och jordnötter som är en baljväxt. Andra exempel på nötter är hasselnötter och paranötter medan sesamfrön och solrosfrön är exempel på frön. Även cashewnötter är botaniskt sett frön.
Nyttigt fett, antioxidanter och mineraler
Nötter och frön innehåller många viktiga näringsämnen, som enkelomättade och fleromättade fetter, protein, magnesium, zink, koppar, kalium, fosfor, järn, selen, vitamin E, tiamin, vitamin B6, folat och niacin. Vissa nötter som paranötter kan även innehålla mycket höga halter av selen. Dessutom innehåller nötter och frön flera bioaktiva ämnen med potentiell antioxidantverkan.
Hälsoaspekter
Trots högt energiinnehåll verkar nötter och frön, som en del av hälsosamma matvanor, bidra till att göra det lättare att hålla vikten. Nötter har i många studier visats ge minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Att äta för mycket av något är aldrig bra. I nötter kan mögelgiftet aflatoxin finnas och i linfrön finns vätecyanid.
Linfrön
Linfrö är fröet från växten lin. De är små och platta och rika på fibrer och omega-3. Att äta för mycket linfrön kan innebära en risk eftersom fröna innehåller ämnen som kan bilda vätecyanid. Livsmedelsverket avråder helt från att äta krossade linfrön.
Hela linfrö
Hela linfrön passerar genom kroppen utan att så mycket vätecyanid bildas. Därför är det okej att äta en begränsad mängd hela frön, en till två matskedar hela linfrön per dag.
Krossade linfrö
När linfrön är krossade eller malda blir innehållet i linfröna mer tillgängligt för kroppen. Detta ökar risken för att få i sig skadliga mängder vätecyanid.
Det finns ännu inte tillräckligt med kunskap för säga hur mycket krossade linfrön man kan äta utan risk för att skada hälsan. Därför är vårt råd att inte äta krossade linfrön.
När man äter hela linfrön är det bara en liten andel av linfröna som går sönder när man tuggar på dem. De allra flesta sväljs hela och därför är risken att få i sig skadliga mängder vätecyanid mindre jämfört med att äta krossade linfrön.
Ekologiska linfrön
Mängden vätecyanid är lika stor i ekologiskt odlade som konventionellt odlade linfrön.
Omega-3 i linfrö
Linfrö innehåller omega-3 men det går att få i sig fettet från flera andra livsmedel, till exempel fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner, rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja och valnötter .
Finns det vätecyanid i linfröolja?
Halten är sannolikt låg i linfröolja eftersom vätecyanid inte är fettlösligt. Därför är det troligen inte någon risk att få i sig för mycket vätecyanid från linfröolja. Men Livsmedelsverket har inga analysdata som bekräftar det.
Tillagning
Linfrön används också i matlagning. Om krossade linfrön upphettas, till exempel vid bakning eller tillagning i mikrovågsugn, kan halten vätecyanid minska. Hur mycket är svårt att säga eftersom olika studier av tillagningsmetoder har gett olika resultat. Därför är rådet tillsvidare att inte heller äta krossade linfrön som hettats upp.
Källa: