Övriga tillsatser i livsmedel

Klumpförebyggande medel, smakförstärkare, ytbehandlingsmedel och förpackningsgaser och drivgaser.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Klumpförebyggande medel (E 534-538, E 551–570)

Klumpförebyggande medel används i torra livsmedel i pulverform för att de ska ”rinna” lättare och inte klumpa ihop sig, även om de utsätts för fukt. Livsmedel som ofta innehåller klumpförebyggande medel är salt, florsocker, pulversoppor, pulversåser, pulverkrämer och pulverdrycker med flera
 

Smakförstärkare (E 620–640)

Smakförstärkare är ämnen som används i färdiglagade kött och fiskrätter och andra proteinrika produkter för att förstärka smaken eller lukten. Glutaminsyran och dess salter, glutamater, används för att framhäva smaken.
 

Ytbehandlingsmedel (E 901–914)

Ytbehandlingsmedlen används dels för att skydda livsmedel, dels för att ge dem en blank yta. Skyddet kan vara kemiskt konserverande (förebygga mögelväxt) eller mer mekaniskt, som ett slags emballage. Ytbehandlingsmedlen används bland annat till konfektyrer, viss färsk och torkad frukt och kosttillskott i tablettform.
 

Förpackningsgaser och drivgaser (E 290, E 938–949)

Gaserna används för att packa livsmedel i skyddande atmosfär och som drivmedel i sprayförpackningar.
 

Källa:

Livsmedelsverket

Lämna en kommentar