Hänsynsreglerna

Hänsynsreglerna är själva kärnan i Miljöbalken. De ska efterlevas av ALLA, d.v.s. företag, privatpersoner, kommuner eller vad det nu kan vara för privat eller offentlig organisation.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Bevisbörda

Det är du som företagare som ska bevisa att de förpliktelser, regler, följs vid tillsyn och prövning enligt miljöbalken. Det är inte tillsynsmyndigheten som behöver visa motsatsen.

Kunskapskrav

Som företagare måste du skaffa den kunskap som krävs

  • för att veta hur din verksamhet påverkar miljön och människors hälsa
  • på vilket sätt du kan motverka sådan skadlig påverkan

Det innebär bland annat att du måste hålla dig uppdaterad om vad som händer inom ditt verksamhetsområde. Exempelvis kan det komma ”larmrapporter” vilket medför att du måste agera och vidta åtgärder.

Skyddsåtgärder – försiktighetsprincip

Du måste vidta skyddsåtgärder, begränsa verksamheten och andra försiktighetsmått om det finns skäl att anta att verksamheten medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.

Exempel på försiktighet är att ha ett hårt golv i verksamhetslokalen som inte släpper igenom kemikalier eller liknande så att det kan tränga ned i marken. Ett annat exempel kan vara att installera filter som absorberar eller reducerar olika typer av utsläpp.

Vid yrkesmässig verksamhet skall bästa möjliga teknik användas. Med det menas teknik som är tillgänglig och att kostnaden är ekonomiskt försvarbar i förhållande till resultatet.

Välja produkt

Du skall undvika att använda eller sälja sådana kemiska produkter eller biotekniska organismer som kan befaras medföra risker för människors hälsa eller miljön, om de kan ersättas med sådana produkter eller organismer som kan antas vara mindre farliga.

Med bioteknisk organism menas en produkt som till exempel framställts i bekämpningssyfte. En produkt som helt eller delvis består av eller innehåller mikroorganismer, nematoder, spindeldjur eller insekter.

Hushålla med resurser

Alla som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd skall hushålla med råvaror och energi samt utnyttja möjligheterna till återanvändning och återvinning.

I första hand skall förnybara energikällor användas.

Lokalisering – lämplig plats

Platsen där verksamheten ska pågå, mark- eller vattenområde, ska väljas så att påverkan på miljön eller människors hälsa minimeras. Exempel kan vara att där det kan finnas en risk för utsläpp från verksamheten, den inte får placeras nära en vattentäkt. Ett annat exempel kan vara att bullrig verksamhet placeras med ett tillräckligt avstånd till bostadsbebyggelse.

Rimlighetsavvägning

Detta är viktigt att veta att hänsynsreglerna bara gäller i rimlig utsträckning. Den nytta som utförda åtgärder innebär skall ställas mot kostnaden för att utföra dessa. Här finns naturligtvis en inbyggd konflikt mellan vad exempelvis en företagare anser rimligt och vad en tillsynsmyndighet anser vara tillräckliga åtgärder. Det är företagaren som ska visa att kostnaden inte är miljömässigt motiverad eller att den är för ekonomiskt betungande.

Ansvar för skadad miljö

Den som förorenar och har orsakat en skada på miljön ska betala för att avhjälpa skadan i en omfattning som anses skälig. Detta gäller även om verksamheten lagts ned eller överlåtits.

Tillsynsmyndigheterna

Tillsynsmyndigheterna har befogenhet att lägga hänsynsreglerna till grund för förelägganden och förbud. De tillämpar hänsynsreglerna vid utformning av villkor vid tillståndsprövning. Eftersom hänsynsreglerna är relativt allmänt hållna blir de mer konkretiserade av tillsynsmyndigheternas föreskrifter eller beslut i enskilda fall.

2 kap. Allmänna hänsynsregler m.m.

Tillämpning och bevisbörda

1 § När frågor prövas om tillåtlighet, tillstånd, godkännande och dispens och när sådana villkor prövas som inte avser ersättning samt vid tillsyn enligt denna balk är alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skyldiga att visa att de förpliktelser som följer av detta kapitel iakttas. Detta gäller även den som har bedrivit verksamhet som kan antas ha orsakat skada eller olägenhet för miljön.

I detta kapitel avses med åtgärd en sådan åtgärd som inte är av försumbar betydelse i det enskilda fallet.

Hänsynsregler

2 § Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall skaffa sig den kunskap som behövs med hänsyn till verksamhetens eller åtgärdens art och omfattning för att skydda människors hälsa och miljön mot skada eller olägenhet.

3 § Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. I samma syfte skall vid yrkesmässig verksamhet användas bästa möjliga teknik.

Dessa försiktighetsmått skall vidtas så snart det finns skäl att anta att en verksamhet eller åtgärd kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.

4 § Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall undvika att använda eller sälja sådana kemiska produkter eller biotekniska organismer som kan befaras medföra risker för människors hälsa eller miljön, om de kan ersättas med sådana produkter eller organismer som kan antas vara mindre farliga. Motsvarande krav gäller i fråga om varor som innehåller eller har behandlats med en kemisk produkt eller bioteknisk organism. Lag (2006:1014).

5 § Alla som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd skall hushålla med råvaror och energi samt utnyttja möjligheterna till återanvändning och återvinning. I första hand skall förnybara energikällor användas.

Val av plats

6 § För en verksamhet eller åtgärd som tar i anspråk ett mark- eller vattenområde skall det väljas en plats som är lämplig med hänsyn till att ändamålet skall kunna uppnås med minsta intrång och olägenhet för människors hälsa och miljön.

Vid prövning av frågor enligt 7 kap., tillståndsprövning enligt 9 och 11 kap., regeringens tillåtlighetsprövning enligt 17 kap. och prövning av verksamheter enligt 9 kap. 6 §, 11 kap. 9 a § och 12 kap. 6 § skall bestämmelserna i 3 och 4 kap. tillämpas endast i de fall som gäller ändrad användning av mark- eller vattenområden.

Ett tillstånd eller en dispens får inte ges i strid med en detaljplan eller områdesbestämmelser enligt plan- och bygglagen (1987:10). Små avvikelser får dock göras, om syftet med planen eller bestämmelserna inte motverkas. Lag (2006:1014).

Rimlighetsavvägning

7 § Kraven i 2-5 §§ och 6 § första stycket gäller i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem. Vid denna bedömning ska särskild hänsyn tas till nyttan av skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått jämfört med kostnaderna för sådana åtgärder. När det är fråga om en totalförsvarsverksamhet eller en åtgärd som behövs för totalförsvaret, ska vid avvägningen hänsyn tas även till detta förhållande.

Trots första stycket ska de krav ställas som behövs för att följa en miljökvalitetsnorm som avses i 5 kap. 2 § första stycket 1. Om det finns ett åtgärdsprogram som har fastställts för att följa normen, ska det vara vägledande för bedömningen av behovet.

Vid prövning av tillåtlighet, tillstånd, godkännande eller dispens för en verksamhet eller åtgärd som ger en ökad förorening eller störning och kan antas på ett inte obetydligt sätt bidra till att en miljökvalitetsnorm som avses i 5 kap. 2 § första stycket 1 inte följs, får verksamheten eller åtgärden vid avvägningen enligt första och andra styckena tillåtas om den
1. är förenlig med ett åtgärdsprogram som har fastställts för att följa normen,
2. förenas med villkor om att vidta eller bekosta kompenserande åtgärder som ökar möjligheterna att följa normen i en utsträckning som inte är obetydlig, eller
3. trots att den försvårar möjligheterna att följa miljökvalitetsnormen på kort sikt eller i ett litet geografiskt område, kan antas ge väsentligt ökade förutsättningar att följa normen på längre sikt eller i ett större geografiskt område. Lag (2010:882).

Ansvar för skadad miljö

8 § Alla som bedriver eller har bedrivit en verksamhet eller vidtagit en åtgärd som medfört skada eller olägenhet för miljön ansvarar till dess skadan eller olägenheten har upphört för att denna avhjälps i den omfattning det kan anses skäligt enligt 10 kap. I den mån det föreskrivs i denna balk kan i stället skyldighet att ersätta skadan eller olägenheten uppkomma.

Slutavvägning

9 § Kan en verksamhet eller åtgärd befaras föranleda skada eller olägenhet av väsentlig betydelse för människors hälsa eller miljön, även om sådana skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått vidtas som kan krävas enligt denna balk, får verksamheten bedrivas eller åtgärden vidtas endast om regeringen finner att det finns särskilda skäl.

En verksamhet eller åtgärd får inte bedrivas eller vidtas om den medför risk för att ett stort antal människor får sina levnadsförhållanden väsentligt försämrade eller miljön försämras avsevärt.

Vad som sägs i första och andra stycket gäller inte, om regeringen har tillåtit verksamheten enligt 17 kap. 1, 3 eller 4 §. Lag (2002:175).

10 § Om en verksamhet eller åtgärd är av synnerlig betydelse från allmän synpunkt kan regeringen tillåta denna, även om förutsättningarna är sådana som anges i 9 § andra stycket. Detta gäller dock inte om verksamheten eller åtgärden kan befaras försämra det allmänna hälsotillståndet.

Beslut enligt första stycket får förenas med villkor för att tillgodose allmänna intressen.

 

Lämna en kommentar