Så fungerar EU-lån för småföretagare

Småföretagare kan ansöka om EU-lån via flera svenska banker och kreditgivare. Ett lånealternativ som bara kräver 20% i personlig borgen och dessutom ofta har lägre ränta än övriga lånealternativ. 

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

EU-lån infördes efter ett initiativ från Europeiska investeringsfonden (EIF). Deras huvuduppdrag är att ”stödja mikroföretagen och de små och medelstora företagen inom EU genom att underlätta deras tillgång till finansiering”. Via exempelvis tillväxtkapital, finansiella garantier och mikrofinansieringsinstrument förväntas målen uppnås med bland annat ökat entreprenörskap samt ökad tillväxt och sysselsättning. Dessutom är ett av målen att göra det enklare att driva företag inom EU.  

EU-lånet erbjuds i ett samarbete mellan Europeiska investeringsfonden och nationella banker. Det är därmed bankerna som lånar ut pengarna medan investeringsfonden står för en del av säkerheten av lånet. 

Begränsad risk  

Den primära fördelen med EU-lån är den begränsade risk som företagaren tar. Detta genom att EU ger säkerhet för 80% av lånesumman vilket innebär att företagaren bara behöver gå i personlig borgen för 20%. Med ett lån på 500 000 kronor tar företagaren alltså bara en personlig risk på 100 000 kronor. Det är denna del av lånesumman som personen kan behöva betala i det fall som företaget går i konkurs eller av andra anledningar inte kan fullfölja lånevillkoren. Resterande del av beloppet återbetalas av EU:s investeringsfond. 

Det är även denna punkt som är den stora skillnaden mot traditionella företagslån. Detta genom att de flesta företagslån där personlig borgen inte krävs har krav på annan säkerhet. Det kan exempelvis vara fastigheter eller maskiner. 

Lägre ränta

En annan fördel är den ränterabatt som kreditgivarna kan erbjuda. Det finns inget formellt krav på exakt nivå men med den ökade säkerhet som EU-lånet innebär kan rabatten bli relativt hög.  Kreditföretaget Qred anger exempelvis att effektiv ränta på EU-lån, under 2023, var 8 – 16 % medan nivån på övriga företagslån var på 18 – 22 %. 

Belopp och amorteringstid

Som mest kan 550 000 kronor lånas via det EU-lån som riktar sig till småföretagare. Amorteringstiden är valfri men kan som längst väljas på 60 månader. 

Det som däremot kan skilja mellan olika kreditgivare är vilken ränta som erbjuds. I likhet med andra företagslån tas en kreditupplysning både på företaget och den person som går i borgen. Därefter påverkas räntenivån utifrån den kreditbedömningen som skett.  

Krav för att få lån

Eftersom målet är att bidra till en bättre tillväxt hos småföretag inom EU är kraven för att kunna bli beviljad EU-lån anpassade utifrån detta. 

  • Bolagsform måste vara aktiebolag
  • Maximalt ha 9 anställda
  • Maximalt en omsättning på 20 miljoner kronor
  • Maximalt totala tillgångar på ett värde av 20 miljoner kronor
  • Minst ett bokslut som är registrerat och fastställt

För större företag finns andra finansieringsalternativ inom EU. Detta både gällande EU-stöd och lån. Vid frågor kan Europa Direkt kontaktas vilka kan hänvisa till rätt myndighet inom EU. 

Ansökan

Ansökan om EU-lån sker via svenska banker som har samarbete med Europeiska investeringsfonden. Utöver att ansöka via bankerna kan ansökan även skickas in via låneförmedlare som samarbetar med olika banker och kreditgivare inom företagskrediter. I Sverige kan ansökan bland annat ske hos:

Lämna en kommentar