Förmånsrätt

Principen om att alla borgenärer ska behandlas lika vid en konkurs har frångåtts genom det som regleras i Förmånsrättslagen (SFS 1970:979).

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

För att ett företag eller en privatperson ska kunna få låna pengar av ett kreditinstitut krävs oftast säkerheter av olika slag. Om dessa kreditinstitut inte hade ”förtur” till dessa säkerheter vid en konkurs vore det förmodligen mycket svårt att få låna pengar. Genom Förmånsrättslagen garanteras att en ställd säkerhet inte förlorar sitt värde vid en konkurs (gäller även vid utmätning, d.v.s. förmånsrätt består även om fordringen överlåts eller på annat sätt övergår till annan). I lagen har också skrivits in att vissa andra typer av fordringar ska ha företräde vid en konkurs. Lagen skiljer på särskild och allmän förmånsrätt. Särskild förmånsrätt gäller både vid konkurs och utmätning medan allmän förmånsrätt enbart gäller vid konkurs.

Vid en konkurs gäller följande prioriteringsordning av borgenärerna. De som har:

  1. Särskild förmånsrätt.
  2. Allmän förmånsrätt.
  3. Oprioriterade fordringar.

Vi ska nu beskriva vilka fordringar som hamnar i de olika grupperna.

Särskild förmånsrätt innebär att borgenären har företrädesrätt till betalning av sin fordran i den egendom där säkerheten är ställd. Om säkerheten till exempel är en fastighet, får borgenären (exempelvis ett bolåneinstitut), efter det att fastigheten sålts, ut sin fordran. Borgenärerna i denna grupp är alltså de som har någon slags pant i egendom t.ex. pant (inteckning) i, fastighet, tomt, fartyg.

Allmän förmånsrätt innebär att borgenären har företrädesrätt till betalning av sin fordran ur boets samtliga tillgångar. Borgenärer med nedanstående fordringar har allmän förmånsrätt – i följande turordning (ordningen finns reglerad i Förmånsrättslagen 10-13 §§).

1. den kostnad som borgenär haft för försättande av gäldenären i konkurs och för beslut att ett dödsbos egendom skall avträdas till förvaltning av boutredningsman samt begravnings- och bouppteckningskostnader när gäldenären avlidit före konkursbeslutet,
2. arvode och kostnadsersättning till rekonstruktör enligt lagen (1996:764) om företagsrekonstruktion, tillsynsman enligt nämnda lag eller konkurslagen (1987:672) eller förordnad boutredningsman, om fordringen avser tid inom sex månader innan konkursansökningen gjordes eller därefter,
3. kostnad för särskilda åtgärder som under den tid som nämnts under 2 vidtagits med rekonstruktörens eller tillsynsmannens godkännande eller av boutredningsmannen och uppenbart varit till borgenärernas bästa,
4. andra fordringar som grundar sig på avtal som gäldenären med rekonstruktörens samtycke träffat under en företagsrekonstruktion enligt lagen om företagsrekonstruktion.
5.fordran på ersättning för uppdrag att fullgöra sådan revision som är föreskriven i lag eller annan författning och för uppdrag som avser upprättande av räkenskapsmaterial till fullgörande av bokföringsskyldighet som är föreskriven i sådan ordning, i den mån ersättningen avser arbete som har utförts de senaste sex månaderna innan konkursansökningen kom in till tingsrätten.
6. arbetstagares fordran på lön eller annan ersättning på grund av anställningen. Förmånsrätten omfattar fordringar som belöper på tiden före konkursbeslutet och inom en månad därefter. Fordringarna får inte ha intjänats eller, om lönen eller ersättningen skall bestämmas efter särskild beräkningsgrund, inte ha förfallit till betalning tidigare än tre månader innan konkursansökningen kom in till tingsrätten.
7. Förmånsrätt för lön eller annan ersättning på grund av anställningen gäller för varje arbetstagare med ett belopp som motsvarar högst tio gånger det vid tiden för konkursbeslutet gällande prisbasbeloppet enligt 2 kap. 6 och 7 §§ socialförsäkringsbalken, med avdrag för det som betalats ut enligt 7 § lönegarantilagen (1992:497)
8. fordran på framtida pension till arbetstagare, som är född år 1907 eller tidigare, eller dennes efterlevande. Därvid får dock intjänad del av utfäst pension icke antagas avse större årlig pension än som motsvarar prisbasbeloppet enligt 2 kap. 6 och 7 §§ socialförsäkringsbalken.

Oprioriterade fordringar är övriga fordringar. Dessa fordringar har inbördes lika rätt. Exempel på oprioriterade fordringar är ett konkursbos skulder till leverantörsföretag av insatsvaror, råmaterial, utförda tjänster etc. samt skatter och hyresfordringar. För oprioriterade fordringar gäller att de betalas ut först efter att de fordringar som har förmånsrätt fått sitt, vilket innebär att det oftast finns mycket lite pengar kvar till dem med oprioriterade fordringar.

Läs mer om:

Konkursbeslutet
Konkursförfarandet
Näringsförbud
Tillgångar & Skulder
Statlig lönegaranti
Avskrivning av konkurs
Utdelningsförfarandet
Preskription
Tillsyn & Överklagan

Lämna en kommentar