Installation av kamin och kakelugn

Att installera en kamin eller kakelugn är ett bra sätt att sänka kostnaderna för uppvärmningen av ditt hus. Det kan också hjälpa till att spara på miljön.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Installation av kamin och kakelugn

En kamin eller kakelugn är en typ av öppen spis. För att få mer värme än från den öppna spisen, reglerar man i kaminer och kakelugnar tillförseln av luft till förbränningen. De har även värmeackumulerande material som ger effektiv återgivning av värme till rummet.

Rökkanal och ventilation

Om du behöver installera en ny rökkanal till kaminen eller kakelugnen, är det viktigt att säkerställa att genomföringen genom tak och vindbjälklag är tät. Fuktig inomhusluft ska inte kunna sippra ut och kondensera på vinden. Lika viktigt är det att säkerställa att nederbörd inte kan tränga in utifrån.

Luften som tillförs till förbränningen ska helst tas utifrån, för att inte dra in extra kalluft i huset. Då slipper du använda redan uppvärmd inomhusluft, samtidigt som ventilationen i huset hålls oförändrad. Om du använder luft från rummet där kaminen eller kakelugnen är placerad, är det viktigt att undersöka hur det påverkar husets ventilation.

Värt att tänka på

För att ta tillvara på värmen från eldstaden fullt ut, bör du kunna reglera ditt övriga värmesystem. Väl fungerande termostat på elementen gör att de inte fortsätter att värmas upp när det redan är varmt i rummet. Därigenom sparar du energi när du eldar.

Det är också viktigt att regelbundet sota rökgången, för att minska risken för skorstensbrand. Kontrollera också att inte missfärgning från sot eller mögel uppstått i vindsutrymmet. Sot eller mögel innebär att det finns brister i tätning och ventilation.

Bygganmälan

När du installerar öppen spis, kamin eller kakelugn måste din rökkanal godkännas av en sotare, du måste därför alltid göra en bygganmälan till kommunens byggnadskontor vid ny installation eller om du gör någon ändring av din eldstad.

Källa: Boverket, Feb 2012

Lämna en kommentar