Skimning

Har det skett ett uttag eller ett köp med ditt kort som du inte känns vid trots att du har kortet kvar? Då kan du ha råkat ut för skimning.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Skimning

Bedrägerier med kontokort är vanliga. Den vanligaste formen kallas skimning. Vid skimning kopieras informationen på ditt kort på över till ett annat kort. Skimningen kan ske till exempel på en restaurang eller i en butik när du lämnar ifrån dig kortet för att betala. Det förekommer också att en särskilt utrustning, som kan avläsa informationen på magnetremsan, har satts fast på en uttagsautomat. Bedragaren kan sedan använda informationen och lägga in den i ett falskt kort och sedan använda det falska kortet för att göra köp eller ta ut pengar i bankomaten.

Så skyddar du dig:

  • Lämna aldrig kortet utan tillsyn. Lämna inte in kortet i en bar, kräv att få tillbaka kortet direkt efter betalning.
  • Vid bankomatuttag ska du vara uppmärksam på hur kortläsaren eller knappsatsen ser ut. Ser den manipulerad ut?

Kontrollera regelbundet ditt saldo
Om du regelbundet kontrollerar ditt saldo och dina uttag ökar möjligheten att snabbt kunna upptäcka obehöriga uttag. Kontakta banken omgående och spärra kortet om du upptäcker obehöriga uttag.

Banken ser om kortet har utsatts för skimning
Du är bara ansvarig för uttag och köp som du själv har gjort om du inte förlorat ditt kort genom grov oaktsamhet, lämnat över det till någon annan eller förlorat ditt kort och inte spärrat det på en gång. Konsumenter som råkar ut för skimning får därför i de flesta fall tillbaka pengarna. Banken kan ofta se om det kort som använts vid ett uttag har utsatts för skimning. Alla svenska kort har ett vattenmärke som identifierar varje enskilt kort. På förfalskade kort saknas vattenmärket. Vid uttag i en bankomat i Sverige kan därför i efterhand fastställas om uttag skett med äkta eller falskt kort. Om banken inte kan fastställa om det kort som används är falskt, kan det naturligtvis vara svårare att få tillbaka sina pengar.

Nya kort har chip
Det pågår ett arbete med att byta ut kort med magnetremsa till kort med chip. När korten är utrustade med enbart chip är de nästan omöjliga att kopiera. Än så länge är de flesta kort försedda med både magnetremsa och chip. En övergång till enbart chip kräver att all utrustning som avläser kortens magnetremsor byts ut till sådan som kan avläsa chip istället.

Källa: Konsumenternas vägledning om bank och försäkring, Mars 2012

Lämna en kommentar