Vattenskador

Vattenskador är ofta dyra och besvärliga. Du gör klokt i att förebygga skador redan när huset byggs och att sedan göra regelbundna besiktningar.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Fukt kan ge stora skador

En vattenskada kan bero på att ett rör går sönder eller på läckage från bland annat diskmaskinen. Det kan också bli skador om det kommer in vatten bakom det vattentäta skikt som ska finnas i våtrummens väggar och golv. Det här kan inträffa om du har borrat i väggen eller satt in en toalettstol utan att täta infästningen. Det är också vanligt med läckage vid golvbrunnen.

Synliga rör

Vattenläckor blir särskilt allvarliga om de sker inne i väggar och golv, eftersom det tar tid innan du upptäcker dem. Om du bygger om våtrummet är det bra att dra rören synligt så att du snabbt kan spåra läckage. Boverkets byggregler har föreskrifter och råd för att förebygga vattenskador. För ledningsdragning, installationer och fuktspärr i våtrum bör du anlita en auktoriserad fackman. Om du gör sådana arbeten själv riskerar du att förlora försäkringspengar vid en vattenskada.

Källaröversvämning

Vid häftiga regn eller andra höga vattenflöden kan du råka ut för översvämning i källaren. Vatten tränger in genom väggar, golv och fönster. Ibland tränger det upp vatten ur avloppsbrunnar. Vid häftiga regn kan det bero på att kommunens ledningssystem inte klarar av att föra bort allt vatten. Om det sker i torrväder kan orsaken vara stopp i avloppssystemet. Kommunen kan ge råd om olika möjligheter att förebygga källaröversvämning. Dräneringar runt grunden behövs ofta för att förhindra markvatten att tränga in.

Att tänka på vid vattenskada

Du bör misstänka en fukt- eller vattenskada om du ser mögelfläckar, om det luktar mögel, om det blir bubblor i mattor och färg, om tapeter lossnar eller om golvbrunnen höjer sig från sitt nedsänkta läge. Låt en expert göra en grundlig utredning innan du bestämmer dig för åtgärder. Kontakta försäkringsbolaget. Om du bor i flerbostadshus ska du kontakta hyresvärden eller styrelsen om du tror att du har en vattenskada.

Stäng huvudkranen

Om det har uppstått läckage från ett rör, försök att stänga av huvudkranen till din bostad. Därefter bör du ringa en VVS-firma som snabbt kan se till att röret blir lagat. Efter det ska vattnet pumpas bort och torkas ut med fläktar. Om golv och väggar har varit fuktiga länge är det säkrast att byta ut allt material som är skadat. Annars kan det finnas kvar partiklar och lukt som tidigare mögelväxt har gett upphov till.

Vid källaröversvämning ska du bryta den elektriska strömmen och flytta fuktkänsliga inventarier om det går. Skaffa hjälp med länspumpning och uttorkning. Anmäl skadan till både försäkringsbolaget och kommunen.

Dyra vattenskador

Vattenskador kostar samhället omkring fem miljarder kronor om året. Cirka en halv miljon småhus anses ligga i riskzonen för att drabbas.

I genomsnitt kostar en vattenskada i en villa runt 40 000 kronor. Dyrast av alla vattenskador är de som beror på frysning.

Källa: Boverket, Feb 2012

Lämna en kommentar